Élet-Stílus

Budapest nem is pályázott az úszóvébére

Bár érdeklődött, Budapest végül is nem jelentkezett a 2013-as úszó-világbajnokság megrendezésére. Dubaj, Hamburg és Moszkva maradt versenyben.

Kedden az AP hírügynökség azt jelentette, hogy nem ment át a nemzetközi szövetség, a FINA első szűrésén a magyar pályázat, ahogyan Belgrádé, Hongkongé és Madridé sem. Nem sokkal később a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) közölte, hogy nem is pályáztak meg a vizes seregszemlét.

“Bár az Országgyűlés turisztikai és sportbizottsága egyhangúan támogatta a pályázatot, bár valamennyi parlamenti párt vezetője egységesen mögénk állt, végül is nem jelentkezhettünk” – közölte Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke, az európai szövetség, a LEN alelnöke, aki egyébként a végső döntés megszületésekor már a FINA tagja is lesz egyben.

Kell egy fedett uszoda a nagyszabású sporteseményekhez (MTI)

Kell egy fedett uszoda a nagyszabású sporteseményekhez (MTI)

„A szabályok értelmében ha bármelyik pályázó elnyeri a rendezés jogát, de később kiderül, hogy más helyszínt kell keresni, mert nem tudja biztosítani a feltételeket, akkor azt kétmillió dollár büntetéssel sújtják. Sajnálatos, hogy az általános akarat ellenére sincs meg a feltétele a majdani fedett uszoda felépítésének, és ezért most még csak nem is neheztelhetünk. Megértettük, jelen gazdasági helyzetben, amikor a nyugdíjasok tizenharmadik havi juttatása is megkérdőjeleződik, amikor emberek a munkahelyeiket veszítik el, nincs pénz egy sportlétesítményre, még ha mindenki úgy is látja, hogy egy közös úszó-vízilabda világeseményre egyaránt büszkék lehetnénk. Viszont 2006 után 2010-ben is mi rendezzük az úszó Európa-bajnokságot: fogjuk fel úgy, hogy ez is nagy ünnep lesz.”

A négy év múlva sorra kerülő vizes seregszemle rendezési jogáért Dubaj, Hamburg és Moszkva van versenyben, a FINA kihúzta a listáról Belgrádot, Hongkongot és Madridot. Hármójuk közül a FINA a nyári, római vb idején választ, a 2013-as győztest július 18-án hirdetik ki.

A múlt év végi FINA-fórumon elhangzott, hogy az egyik vetélytárs, Dubaj 300 millió dolláros költséggel kíván a meglévőek mellé, kizárólag a vb-rendezés sikere érdekében egy új, négymedencés uszodakomplexumot építeni, Hongkong ugyanerre 330 milliót szán, Moszkva, Hamburg és Madrid pedig már rendelkezik a megfelelő infrastruktúrával.

A 2011-es úszó, műúszó, műugró, nyíltvízi úszó és vízilabda világbajnokságnak a kínai Sanghaj ad otthont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik