Élet-Stílus

Földrengést jeleznek a kígyók

A földrengések különböző területeken, eltérő gyakorisággal és erővel jelentkezhetnek, pontosan előre jelezni egyiket sem tudjuk. Kínai kutatók a kígyókat használnák „eleven műszerként”.

A tudomány jelenlegi állása szerint legfeljebb csak nagyságrendileg adható meg, hogy egy területen a geológiai viszonyok alapján milyen gyakorisággal és milyen erejű földrengések várhatók. Azok pontos kipattanási helyéről, erejéről sajnos csak utólag lehet pontos képet alkotni. Így nem csoda, hogy a kutatók körében újabb és újabb próbálkozások történnek földrengés-előrejelző műszerek kidolgozására – írja a National Geographic Online.

Érzékei fejlettebbek a műszereinknél? (MTI)

Érzékei fejlettebbek a műszereinknél? (MTI)

Erre példa egy kínai szeizmológusok nevéhez kötődő kutatási eredmény is. Az új előrejelző technológia valójában egy „élő gép”, ugyanis kígyók megfigyelésén alapul. A kínai Guangxi tartomány központjában, Nanningban működő szeizmológiai kutatóintézet munkatársai az új módszert a természet és a modern technológia ötvözésével fejlesztették ki. A kutatók folyamatos videokamerás megfigyelés alatt tartották a közeli kígyófarm lakóit.

Jelenlegi tudásunk alapján az állatvilágban a kígyók reagálnak a legérzékenyebben a földrengésre. A kígyók 120 km távolságból is megérzik a rengést, akár már 3–4 nappal a rengéshullámok felszínre pattanása előtt – nyilatkozta Jiang Weisong, a kutatóközpont igazgatója. Az állatok a rengés előtt annyira nyugtalanná válnak, hogy még hideg tél esetén is elhagyják fészküket, és menekülni próbálnak.

Az ország délkeleti részén fekvő Nanning azon 12 kínai város egyike, ahol igen magas technológiai felszereltséggel működő földrengés-előrejelző kutatóközpont működik. A kutatóközpontban 143 állattelep bevonásával folynak a vizsgálatok. A kutatók azt tervezik, hogy az ország többi területére is telepítenek ilyen új előrejelző „műszert”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik