Élet-Stílus

Egyelőre szelídek a folyóink

A nyugat-magyarországi folyók vízgyűjtőit jelenleg a sokéves átlagot meghaladó mennyiségű hó borítja, ennek ellenére a jelenleg nem fenyeget extrém méretű áradás – mondta az FN-nek Kóthay László vízügyi államtitkár. A meteorológiai szolgálat szerint az olvadás egyre erőteljesebb lesz, a jövő hét végén jelentős esőre is számíthatunk.

A következő napokban kisebb-nagyobb árhullám mindenképpen várható, de extrém méretű árvíz nem fenyeget. A Dráva és a Mura völgyében a hótakaró meghaladja a sokéves átlagot csakúgy, mint a Duna mentén, a Tisza vízgyűjtőjén azonban kevés a fagyott víz. Az időjárás azonban kiszámíthatatlan, a következő időszakban a hőmérséklet gyors emelkedése Nyugat-Magyarországon okozhat gondot, de jelentős mennyiségű csapadék keleten is árvizet hozna.

Folyamatos készültség

Az időjárási előrejelzések 7-10 napra előre szolgálnak megbízható információkkal, ennél hosszabb távra felelős kijelentést nem lehet tenni – mondja Kóthay László. Ami biztos, hogy komoly áráradás jelenleg nem várható – emeli ki. A vízügyi szakemberek folyamatos készültségben állnak, szükség esetén pedig megnyitják a tározókat – ám a mostani helyzetben ez még fel sem merült.

(MTI)

(MTI)

A nemrég elkészült Cigándi árapasztó tározó egyébként Velencei tónyi vízmennyiséget képes befogadni, bármikor munkába állítható. Hosszabb távon a Tisza vonalán a Vásárhelyi-terv tározóinak megépítése és az ártérben elburjánzott növényzet kiirtása, a hagyományos, leginkább legeltetésre építő gazdálkodás bevezetése volna a megoldás – írtuk korábban, Vizes Hetek sorozatunk egyik cikkében.

Eső és erős olvadás várható

Az árvízvédelmi beruházásokat eddig nem érintették a válság miatt elrendelt takarékossági intézkedések, a nagyprojektekre szánt pénz továbbra is elérhető – fogalmaz lapunknak az államtitkár. Hogy a jövő pedig mit hoz, ezt ma senki nem tudja megmondani. Az ártér megtisztítása jogi problémák miatt is húzódik. A terület túlnyomó része magánkézben van, a tulajdonosok pedig nem mindig végzik el megfelelően a töltések és a hullámtér – egyébként törvényben előírt – karbantartását.

A következő napokban a Kárpát-medence nagy részén az átlagot meghaladó hőmérséklet, kifejezetten enyhe idő várható, a nyugati területeken 10 Celsius-fok feletti értékeket is mérhetünk – mondta el a FigyelőNetnek Vadász Vilmos, az Országos Meteorológiai szolgálat munkatársa. Ebből következik, hogy a hó olvadása nemcsak folytatódni fog, hanem erősödik: a jövő hét elején már az 1400-1500 méter feletti területeken is megindul.

Kezdetben jelentősebb csapadék még nem növeli a folyók vízterhelését, de szerda-csütörtöktől már többfelé valószínű ismétlődő eső, tartósabban csapadékos időjárás ígérkezik. A csapadék mennyisége összességében a10 millimétert is meghaladhatja. A meteorológiai szolgálat tíz napos előrejelzése alapján a jövő hét végén is még borús, esős időre van kilátás, havat azonban már nem várnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik