Élet-Stílus

Zöld irodaház lett a Népliget Center

A Skanska által épített Népliget Center irodaház elnyerte az Európai Bizottság GreenBuilding programjának partneri címét.

A magyar előírások szerint egy irodaépületet négyzetméterenként és évente legfeljebb 132 kWh-val kell működtetni. A Népliget center 96 kWh-val működik. Ezt épületgépészeti megoldásokkal és alternatív energia használatával érték el.

A Népliget Centerben az elszívott használt levegőt egy hőcserélőn vezetik keresztül, amelyben felmelegszik a beszívott hideg levegő. Így a használt levegőben lévő hőenergia 55 százaléka kerül újrahasznosításra. Nyáron pedig a Quantum hűtőgépekkel 25 százalékos költségmegtakarítást lehet elérni. Az épületet úgy alakították ki, hogy valamennyi munkahely kapjon természetes fényt, mindezt úgy érték el, hogy a határoló falaknak csak 37 százaléka üveg. Így a világítás mellett a fűtés és a hűtés is olcsóbb, mivel az épület kevésbé hűl, illetve melegszik fel.

Végül az épület tetejére szerelt napkollektorok – éves átlagban – a meleg víz 55 százalékát állítják elő. Bár nem csökkenti közvetlenül az épület energia-felhasználását, de annak „zöld” jellegét növeli az a tény, hogy metróval, villamossal és busszal is megközelíthető, illetve az ott dolgozók kerékpárt bérelhetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik