Élet-Stílus

Új csapat érkezett a Forma-1-be

Hivatalosan is elkezdte tevékenységét a Forma-1-es szereplést megcélzó USF1 nevű amerikai csapat, a tulajdonosok kedden bejelentették, hogy versenyautóik készen állnak majd a jövő évi világbajnokságra.

A 2010-re a Forma-1-be igyekvő csapat, a USF1 két atyja, Ken Anderson és Peter Windsor tegnap az amerikai SPEED televízióban mutatta be a projektet. Bár jó előre beharangozták a február 24-i nagy bejelentést, tulajdonképpen semmi újat nem mondtak.

A USF1 szeretné “elvinni Amerikát a Forma-1-be”, ezért a csapat székhelye az észak-karolinai Charlotte lesz. Windsor állítása szerint ez nem jelent majd problémát: “Jövőre kevesebb mint a versenyek fele lesz Európában, ezért nem is szükséges ott lenni. Az USA-ban jóval olcsóbban kijövünk, és nagyon sok jó szakember van itt is. A logisztika nem valami bonyolult. Nem sokat számít, hogy Ausztráliába innen vagy épp Angliából kell elutazni.”

Míg eddig két módon, vagy egy milliárdos szárnyai alatt vagy egy autógyártó beszállásával születtek a csapatok, addig Windsor és Anderson a maguk módján, a maguk uraiként építik majd fel az alakulatot, és a kompakt, olcsó kis alakulatból egészen kis tulajdonrészt adnak majd el. A USF1 a több száz millió dolláros évi költségek helyett mindössze 65 millió dollárból gazdálkodna majd, nagyjából száz fővel.

Anderson és Windsor bejelentik a tévében a tervüket (MTI/AP)

Anderson és Windsor bejelentik a tévében a tervüket (MTI/AP)

“A pénz megvan, és a válság bizonyos értelemben még jól is jött nekünk. Akik a nagy pénzt, a hatalmas infrastruktúrát hiányolják, azoknak most szólunk, hogy a USF1-nál ezeket ne is keressék. Mi teljesen más hozzáállással vágtunk ennek neki, ami hamarosan látható is lesz” – magyarázta Windsor.

Igazi konkrétumot nem nagyon árultak el, egyelőre teljesen nyitott a leendő motorszállító kérdése, de a csapat hamarosan ajánlatot kér az F1-ben jelenleg résztvevő összes gyártótól. A pilóták tekintetében is csak annyi biztos egyelőre, hogy amerikai versenyzőket szeretnének ültetni az autókba.

“Még nem döntöttünk semmiről a pilótákat illetően, de van jó néhány Forma-1-es versenyzésre alkalmas amerikai, aki bizonyította már a tehetségét, a legfontosabb, hogy megtaláljuk közülük azt a kettőt, aki legjobban megfelel majd a csapat következő egy, esetleg két évre kitűzött céljainak.”

Windsor többek között név szerint említette az amerikai Formula BMW-győztes Alexander Rossit, az A1GP-s Jonathan Summertont, a NASCAR-os Kyle Buscht, és természetesen a volt F1-es Scott Speed és Danica Patrick sem maradt ki, ahogy az 1978-as F1-bajnok, Mario Andretti unokája, Marco Andretti is a jelöltek között van.

A csapat az eddig megszokottnál a sport rajongói felé sokkal nyitottabb szeretne lenni, saját tévéstúdiót, sőt gyárlátogatást terveznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik