Élet-Stílus

Nem létező laptopokat kínált az Ericsson

Egy, a cég nevében érkezett e-mail szerint, ha továbbítjuk ajánlatukat ismerőseink címére is, egy Ericsson laptoppal gazdagodhatunk. A levél természetesen átverés, már csak azért is, mert a cég nem is gyárt laptopokat.

Az interneten igen gyakoriak az úgynevezett lánclevél (hoax) átverések. A céljuk elég egyértelmű, spammerek építenek a hiszékeny levéltovábbítókból adatbázist, amit aztán vagy jó áron értékesítenek a feketepiacon, vagy maguk használják fel spammelésre.

A legutóbbi két példa (ezek évek óta vissza-vissza térnek) tartalmilag nagyon hasonló. Az egyik esetben az Ericsson, a másiknál a Microsoft nevében kínáltak fel csaliként valamilyen értéket, az utóbbinál pénzt az előbbinél pedig a fenti “laptopokat. Az Ericsson esetében tett ajánlat, mint kiderült, annyira “profi”, hogy arra sem figyeltek, hogy az említett két modell, az Ericsson T18-as és R320-as valóban léteztek, de nem mint laptop, hanem mint mobil. Mindkettő valódi őskövület.

Menők voltak 10 éve - T18 és R320

Menők voltak 10 éve – T18 és R320

Mindkét esetben a cégek gyorsan reagáltak, és közleményben cáfolták az „ajánlatokat”. A levelekben kért mennyiségű továbbküldés feldolgozása már csak azért is lehetetlen vállalkozás, mert jelenleg nem létezik olyan rendszer, ami kért feltétel szerint számolná a leveleket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik