Élet-Stílus

Konyhai gépnek jók a mindent bele PC-k?

Lapostévé, de számítógép. Több gyártót is foglalkoztatnak az olyan hibrid asztali számítógépek, amelyek formailag csak egy monitorból állnak.

Jóllehet ezek a szerkezetek még nem rendelkeznek nagy piaci részesedéssel, kivéve talán az Apple termékeit, a szakemberek szerint, ahogy az emberek egyre inkább multimédiás csatornának tekintik az internetet és ezen keresztül gépeiket, a piaci szerepük is gyorsan növekedhet.

Ennek a családnak az eredete egyértelműen az Apple iMacé, amely az egyik leghosszabb, kihívó nélküli szereplője volt egy maga teremtette piacnak. Úgy tűnik, a nagy gyártóknak viszont mostanra egyre kellemetlenebb egy egyeduralkodó. Így a Dell, a HP sőt a Sony is nekilátott, hogy faragjon a hátrányból.

Időrendi sorrendben a legfrissebb monitor-PC a tajvani BenQ-é. A gép egy 18,5 colos felületű képernyőt takar, amely 16:9-es osztású. A fedél alatt egy AMD Semperon 210U processzor dolgozik 1GB memóriával és 160 GB-os tárhellyel. Tajvanon már kapható is, 360 fontos (120 ezer forint) igen megfizethető áron. A nagyobb 21,5 colos változat még nem elérhető, de ebben is egy 16:9 es HD monitor kapott helyet.

BenQ

BenQ

Kétségkívül szép példánya ennek a családnak a Lenovo IdeaCentre A600 Desktopja. A kínai gyár első ilyen típusú készüléke 21,5 colos keret nélküli monitor a hely- és dizájnfogékony számítógép-vásárlóknak. A gép legvékonyabb pontján alig egy col. A tudást egy Intel Core 2 Duo CPU adja, 4 GB DDR3 RAM-mal, és akár 1 TB-os (ezer gigás) winchesterrel, amelyen el kell férnie pár óra filmnek, zenének.

Lenovo

Lenovo

Opcionálisan vehetők hozzá távirányító és VOIP tartozékok is. A távirányító érdekessége, hogy úgy is használható, mint egy air mouse (repülő egér?), hogy ne kelljen odasétálni a géphez, a kábeles egérrel klikkelgetni. Várható megjelenés márciusban, az ára 999 dollár (200 ezer forint).

Az MSI is megjelentette hasonlóját. Az általuk a legvékonyabbnak szavazott mindent bele gép mindössze 35 milliméter vastag. Az AP 1900-as a leírás szerint nemcsak hogy 160 fokban tud teljesen éles képet adni, de a 18.5 colos desktop házában egy Intel Atom processzor dolgozik, 2GB DDR2 RAM, 160GB SATA HDD, DVD-író, és 1.3 megapixeles webkamerával felszerelve. Az ár és a megjelenés ideje még nem ismert.

Micro-Star International (MSI)

Micro-Star International (MSI)

Egy másik nagy gyár, a dél koreai LG Electronics tavaly csatlakozott a társasághoz TVPC-koncepciójával. A szerkezetet a távirányítóval lehet váltogatni PC vagy tv-mód között, vagy paralel is használható. A PC-oldalt egy Intel Celeron CPU támogatja, 160 GB tárral és akár 1 GB DDR2 memóriával. Természetesen vezeték nélküli billentyűzet, ami egérfunkciós is, tartozik hozzá.

Lucky and GoldStar (LG)

Lucky and GoldStar (LG)

Az egyik legszebb készülékeket gyártó Sony sem maradhatott ki a felzárkózók közül. A cég Vaio JS1 jelű PCTV-je szintén nem csak alapképességű számítógép, tévéképernyővel.

A 20,1 colos “monitor” egy Inel 2 Duo processzort tartalmaz, 3GB RAM-mal, 500GB merevlemezzel és néhány aprósággal, mint a Super Audio CD-támogatás és a Dolby 5.1 soundért felelős külön processzor. Az ár még nem ismert, de versenyképesség szempontjából az 1200 dollár alatti terület a megcélzott. Máskülönben mindenki venne egy igazi iMacet, amely ugyan még mindig 300 ezer forint körüli áron jár belépőmodelljével.

Sony

Sony

Végezetül az egyszerűen csak konyhai gépnek titulált Asus Eee Topról, ami szintén a megfizethető kategóriába tartozik. 600 dolláros (122 ezer forint) ára valóban inkább az olcsók közé sorolja.

A gép érdekessége, hogy érintőképernyős, és kettős operációs rendszerrel szerelik fel. A felhasználó maga dönti el, hogy normál Windows XP módban használja vagy az úgynevezett Easy Mode-ban. A könnyített verzió csak annyiban tér el a normáltól, hogy egyszerűbb navigációt kínál. A gépben egy Intel Atom processzor, átlagos 1 GB RAM-mal és integrált grafikai chippel kapott helyet.

Asus Eee

Asus Eee


Ajánlott videó

Olvasói sztorik