Élet-Stílus

Asszonnyá tesszük a békákat

A környezetszennyezés hatására nősténybékává fejlődnek az életüket hímnemű ebihalként kezdő békák. A fogamzásgátlókból a vizekbe kerülő ösztrogén a békák világában valóra válthatják Merle fikcióját a Védett férfiakból.

A svédországi Uppsala Egyetem egyik laboratóriumában a tudósok két békafajjal, a leopárdbékával és a Magyarországon is élő gyepi békával kísérleteztek. A kétéltűeket akkora ösztrogénszint hatásának tették ki, amekkora Európa, az Egyesült Államok és Kanada természetes vizeiben előfordul – írja a National Geographic Online.

Meddők és nőstények

Az eredmény döbbenetes volt: míg a két kontrollcsoportban a nőstények aránya 50 százalék alatti volt – ami nem szokatlan békák esetében –, addig a különböző mennyiségű ösztrogént tartalmazó vízben fejlődő csoportokban jelentősen felborult ez az ivararány. Még a legkisebb hormonkoncentrációnak kitett ebihalakból is kétszer nagyobb valószínűséggel fejlődtek nőstények.

Kecskebéka vácrátóton: nők között kell leélnie az életét? (MTI)

Kecskebéka vácrátóton: nők között kell leélnie az életét? (MTI)

A legmagasabb ösztrogénszintnek kitett ebihalaknak az egyik esetben 95, a másikban 100 százaléka nősténnyé vált. A nemüket megváltoztató hímek közül egyesek teljes értékű nőstényekké alakultak, másoknak viszont megvolt a petefészkük, de hiányzott a petevezetékük, így meddők lettek. A mostani kísérletben is használt leopárdbékánál korábban az Egyesült Államokban vettek észre hasonló nemváltozást a természetben egy ösztrogénszerű vegyületekre bomló rovarirtó szer hatására.

Nővé válás fogamzásgátlástól

A rovarirtók és más ipari vegyszerek képesek az ösztrogénhez hasonló hatást kiváltani a szervezetben – mondja Cecilia Berg, a hamarosan megjelenő tanulmány társszerzője. – „Ez ösztönzött minket a kísérlet elvégzésére. A tanulmány nem mérte a környezetszennyező anyagok által kiváltott ivarváltás potenciális hatását, de a feltételezhető következmények nyugtalanítók, mondta Berg: nyilvánvaló, ha valamennyi béka nősténnyé válik, az végzetes csapást mér a populációra.

Az egyetlen azonnali gyógymód a szennyvízkezelés javítása lenne azokon a területeken, ahol a békákat és más kétéltűeket fenyegetheti a fogamzásgátló tablettákból és az ipari szennyező anyagokból vízbe került ösztrogén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik