Élet-Stílus

Brown korlátozná a jelzáloghiteleket

A brit kormány korlátozni kívánja az ingatlanérték száz százalékára kiterjedő, vagy azt meghaladó összegű lakossági jelzálogkölcsönök folyósítását - erre tett egyenes utalást vasárnap megjelent cikkében Gordon Brown miniszterelnök.

A kormány felkérte a brit pénzügyi szolgáltatási felügyeletet (FSA) annak megvizsgálására, hogy miként lehet a jövőben ellenőrzés alá vonni a lakóingatlan piaci értékét meghaladó jelzáloghitelek kiáramlását. A brit jelzálogkölcsönzők tanácsának (CML) épp a hétvégén megjelent éves összesítése szerint a jelzáloghátralékok miatt visszabirtokolt lakóingatlanok száma máris meredeken növekszik.
A kimutatás szerint 2008 egészében 54 százalékkal 40 ezerre – 1996 óta a legmagasabbra – emelkedett a jelzálogtörlesztések elmaradása miatt visszabirtokolt otthonok száma az előző évben mért 25 900-ról. A tavalyi éves szám a vártnál valamivel kisebb volt, de a CML előrejelzése szerint a jelzáloghátralék miatt tulajdonosuktól visszavett lakóingatlanok száma az idén el fogja érni a 75 ezret.

Az egyik vezető londoni gazdaságelemző cég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) legújabb előrejelzése szerint az átlagos brit lakóingatlan-árak a 2007-es csúcsról 32 százalékkal zuhannak, mire 2010-ben elérik a mélypontot, akkor, ha a kormány hitelezés-élénkítő célú bankmentő lépései hatékonyak lesznek. Ha nem, arra az esetre a CEBR elemzői 40 százalékos lakásárzuhanást jósolnak, és azt, hogy az átlagos ingatlanárak 2013-ban érik el ismét a 2003-as szintet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik