Élet-Stílus

Most érdemes ingatlant venni Szlovákiában

Szlovákiában az elmúlt hetekben tovább estek az ingatlanárak, és még további árcsökkenésre lehet számítani. A folyamatosan csökkenő kereslet miatt decemberre az árak mintegy 4 százalékkal estek vissza 2008 harmadik negyedévéhez képest.

Az ingatlanárak 2008-ban stagnáltak, ezt a szlovák jegybank legfrissebb elemzése is megerősítette. A lakások átlagos négyzetméterenkénti ára az elmúlt év utolsó hónapjaiban 1479 euró (440 ezer forint) volt, nagyjából ugyanannyi, mint az év elején. Az év végén már éreztette hatását a világgazdasági válság – írta a pozsonyi Új Szó című napilap.

Az áresés az eperjesi (Presov) kerületben volt a legnagyobb. Ott szeptemberhez képest csaknem 11 százalékkal olcsóbban juthattak hozzá a lakásokhoz a vevők. Az eperjesi kerületben ma átlagosan 1031 euróba (310 ezer forint) kerül a lakások négyzetmétere, és ez tovább csökkenhet. A pozsonyi és a kassai kerületben 4 százalékkal, a többiben átlagosan 2 százalékkal mérséklődtek az árak.

Januárban átlagosan mintegy 35 euróval (10 500 forint) csökkent a lakások négyzetméterenkénti ára. Ennek ellenére nem nőtt a lakások iránti kereslet. Az ingatlankereskedők ezért további árcsökkenésre számítanak, elsősorban a régebben épült lakások esetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik