Élet-Stílus

Hamarosan moziban a Puskás, Hungary

Puskás, Hungary címmel március 12-én kerül a mozikba a minden idők legnagyobb magyar labdarúgójáról szóló dokumentumfilm, amelyet Almási Tamás rendezett.

A film Puskás Ferenc gyermekkorától követi nyomon a későbbi futballsztár életét. Almási Tamás játékfilmes eszközöket is alkalmaz, ahogy azt korábbi dokumentumfilmjeiben már többször megtette.

Bár az anyaggyűjtés már 2006 tavaszán elkezdődött és Puskás csak 2006 decemberében halt meg, a rendező már nem tudott beszélni vele, tekintettel Puskás Ferenc gyenge egészségi állapotára. Ugyanakkor gyermekkori élménye volt az 1954-es labdarúgó-világbajnokság döntőjének elvesztése: akkor volt hatéves, és amikor mindenki sírt a vereség miatt, ő boldog volt, mert aznap az udvari fociban ő volt Puskás és gólt rúgott.

Hamarosan moziban a Puskás, Hungary 1

A filmben megszólal többek között Sir Alex Ferguson, Franz Beckenbauer, Michel Platini, egykori real madridbeli csapattársai közül Alfredo Di Stéfano, Raymond Kopa, José Santamaría, aztán a Puskás edzette görög Panathinaikosz ezüstcipős csatára, Antonisz Antoniadisz, a Real Madrid nemrég leköszönt elnöke, Ramón Calderón, a magyarok közül az Aranycsapat még élő két tagja, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő, özvegye, húga, spanyolországi házvezetőnője, kedvenc madridi éttermeinek tulajdonosai.

A film bemutatása az eredeti tervekhez képest két évet csúszott. Almási Tamás szerint ennek elsősorban az volt az oka, hogy nagyszabású vállalkozásról volt szó. Legutóbb a Magyar Filmszemlén vetített alkotások közül került ki a Puskás, Hungary, miután egy talán még sohasem látott archív felvétel jogtulajdonosa az utolsó pillanatban irreálisan magas árat kért a felhasználásért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik