Élet-Stílus

Szenzációs soproni győzelem az Euroligában

A Sopron nagyszerű játékkal, kiélezett mérkőzésen 68-65-re győzött a francia Bourges otthonában az Euroliga negyeddöntőjének első felvonásán, míg a MiZo Pécs 22 pontos vereséget szenvedett a spanyol Salamanca vendégeként.

Sopronban mind a két csapat kőkeményen védekezett, így rengeteg szabálytalansággal és kevés ponttal indult a találkozó. A franciák a nyitónegyed végére átvették az irányítást, és hárompontos előnyre tettek szert az első szünetig.

A folytatásban is óriási küzdelem zajlott a parketten, a Bourges a palánkok alatt jóval hatékonyabban dolgozott, de Székely Norbert tanítványai nem adták olcsón a bőrüket, sőt, az első félidő utolsó pillanataiban át is vették a vezetést (35-36).

A fordulást követően lendületbe jött a Sopron, s hamar ötpontos előnyt szerzett, a franciák kissé megzavarodtak, így a Bourges edzője 43-51-nél időt kért.

Ez ha lehet, még inkább megkavarta a hazaiakat, akik szinte mindent kihagytak, míg a magyarok parádés kosarak tömkelegét szerezték, így a 46-63-at mutatott az eredményjelző.

A negyedik negyedben a franciák főként a külső dobásokat erőltették, de nem igazán találták a ritmust, ugyanakkor védekezésben megtalálták az ellenszert a Sopron ellen.

Székely Norbert alakulata első kosarát három és fél perccel a vége előtt dobta a zárónegyedben. A Bourges másfél perccel a vége előtt csak a hárompontosokban bízhatott, ebből kettő sikerült is, így hat pontra csökkent a tetemes előny.

Hét másodperc volt hátra, amikor egy hazai büntető után Ndongue kettő plusz egyes akciójával egy pontra csökkent a különbség, majd Milovanovic büntetőzhetett, mindkettőt értékesítette, a magyar bajnok Sopron pedig győzött.

nyilatkozatok

Székely Norbert, a Sopron vezetőedzője:
„Elképesztő tettet hajtott végre a csapat, végig hittünk magunkban, ez a legszebb álmaim között szerepelt. Azért azt leszögezném, hogy ez még csak 1-0. A kulcs az volt, ahogyan a második félidőben védekeztünk. Sajnos a végén picit zavarba jöttünk, de ez most lényegtelen, hiszen fantasztikus siker volt, remélem, még nincs vége”.

Török Zoltán, a Sopron ügyvezetője:
„A vége előtt fél perccel még 6 ponttal vezettünk, amely csakhamar 1-re olvadt. Izgulni azonban nem volt idő, annyira gyorsan történt minden. Amikor Jeca a második büntetőjét dobta, megcsörrent a telefonom. Máskor sosem szoktam felvenni ilyenkor, de most Hajnal Csaba volt az, testvércsapatunknak, az MKB Veszprém férfi kézilabdázóinak az ügyvezetője. Elsőként gratulált a sikerhez, nagyon megható beszélgetés zajlott le kettőnk között.”

Az egyik fél második győzelméig tartó negyeddöntős párharc második felvonására pénteken, Sopronban kerül majd sor.

Euroliga, negyeddöntő, 1. mérkőzés:
Bourges (francia) – MKB-Euroleasing Sopron 65-68
Legjobb dobók: Ndongue 18, Dumerc 14, Miyem 11, illetve Milovanovics 25, Honti 16, Holt 12
A párharc állása: 1-0, a Sopron javára.

—-22 pontos pécsi vereség—-

A Pécs szintén idegenben kezdett, és az újabb bravúr elmaradt: a magyar csapat 85-63-ra kikapott a Salamanca vendégeként.

Rosszul kezdődött a mérkőzés a baranyai lányok számára, akiknek alig három perc után már megvolt az öt személyi hibájuk, ráadásul támadásban rengeteg volt a hiba, így gyorsan 11-4-es előnyhöz jutott a spanyol csapat.

A magyarok ekkor még fel tudtak zárkózni három pontra, ám a negyed hajrájában a személyi hibák miatt védekezésben felpuhult a vendégcsapat, s a hazaiak ezt remekül használták ki, ami tetemes előnyt eredményezett a számukra (24-15).

A második tíz perc valóságos pontzuhatagot hozott, mivel egyik csapat sem védekezett jól. A pécsieknél továbbra is nagyon könnyű síppal fújták be a személyiket a játékvezetők, illetve a hazaiak szinte minden kísérlete beesett a gyűrűbe. Mindezek következtében 28 pontot kapott a a Pécs, ám elsősorban Ohlde remeklésével 25 pontot dobott, így a félidőben csupán nagynak, s nem kilátástalannak nevezhető volt a hátránya (52-40).

Két gyors Salamanca-kosár vezette fel a harmadik szakaszt, melyben két és fél perc telt el a Pécs első kosaráig. A 15 pont körüli különbség néhány perc után állandósulni látszott, ám Iványi és Vajda a kipontozódás szélére került. Nélkülük pedig képtelen volt pontokat szerezni a vendégcsapat, így a spanyolok dobóformájuk visszaesése ellenére is 20 pont fölé növelték a különbséget, ezzel eldöntötték a meccset (67-45).

A negyedik negyedben már csak a különbség volt kérdéses, a pécsiek teljesen összeestek, a hazaiak pedig már nem nagyon erőltették a játékot, így is 22 ponttal nyertek (63-85).

Nyilatkozatok

Füzy Ákos, a Pécs vezetőedzője:
„Nem vagyunk feldobva, a 22 pont az 22 pont, de nem adtuk fel, nem törtek össze minket. Otthon győznünk kell, aztán pedig bizakodnunk abban, hogy a harmadik meccsen objektívebb játékvezetést kapunk Spanyolországban. Tegnap a bírók tisztelték a hazai pályát továbbá a salamancaiak Final Four-törekvéseit, és túl szigorúak voltak a védőmunkánkkal szemben. Persze hozzá kell tenni, hogy a túloldalon sok egyéni extra teljesítmény is akadt”.

Rózsa Gábor, a Pécs ügyvezetője:
„Nem verhetetlenek a spanyolok. Így már nehezebb dolgunk van, ugyanakkor pénteken akkor is győzni kell, ennél sokkal jobban tudunk játszani. A bírók teljesítményéről annyit, hogy évek óta nem kaptunk 28-14-es fault-arányt, továbbá az ellenfél 27 büntetőt dobott, míg mi csak 13-at…”

Az egyik fél második sikeréig tartó negyeddöntős párharc következő, pécsi mérkőzését pénteken játsszák.

Euroliga, negyeddöntő, 1. mérkőzés:
Salamanca (spanyol)-MiZo Pécs 85-63
Legjobb dobók: Snow 17, De Mondt 15, Stampalja 13,
illetve Ohlde 21, Mazzante 11
A párharc állása: 1-0, a Salamanca javára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik