Élet-Stílus

Öt EU-országban megszűnt az analóg tévéadás

Öt uniós tagállam, Németország, Finnország, Luxembourg, Hollandia, Svédország és Belgium flamand része a hét elejével felhagyott a tévéadások analóg földi sugárzásával.

A digitális átállásról szóló egységes európai koncepció értelmében 2012-re az összes uniós tagállam átáll a tévéadások digitális sugárzására, jelentős frekvencia sávszélességet adva át ez által a következő generációs szélessávú interneteléréseknek és egyéb vezeték nélküli szolgáltatásoknak.

A fenti öt tagállamot a tervek szerint 2010 végéig követi Ausztria, Dánia, Észtország, Spanyolország, Málta és Szlovénia. A többi ország a bizottság által kitűzött 2012-es céldátumhoz tartja magát, egyedül Lengyelország nem fogja azt teljesíteni – írja a Bruxinfo.hu

Az átállás célja, hogy tehermentesítse a rádióspektrum a tévéadások által használt részét, s helyette az unió polgárai számára biztosítsa a digitális televíziózás előnyeit és az interaktív televíziós szolgáltatások egyre bővülő körét, mint a nagy felbontású televízió és az igény szerint megtekinthető filmek.

A digitális adás jobb kép- és hangminőséget biztosít, fogható mobiltelefonokon, több tévé- és rádiócsatorna fenntartását teszi lehetővé, és – például a képernyőn megjelenő műsorajánló formájában – hatékonyabb tájékoztatásra ad lehetőséget. Mivel a digitális műsorszórás rádióspektrum-használatát tekintve gazdaságosabb, kapacitások szabadulhatnak fel új alkalmazások, mint például a nagy felbontású tévé, a mobilkommunikáció és a vidéki területeken üzemeltetett szélessávú vezeték nélküli szolgáltatások számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik