Élet-Stílus

Eltűntek a németek a Balatonról

Jelentősen, mintegy 16 százalékkal csökkent a német vendégek száma 2008-ban a Balatonnál. A németek így az összes balatoni vendég 10,2 százalékát, míg a külföldi vendégek 36,5 százalékát adták a térségben.

Csaknem 10 százalékkal kevesebben látogattak a Balatonhoz Ausztriából is. Az onnan érkező turisták így az összes vendég 4,3 százalékát, míg a külföldi vendégek 15 százalékát adták. A KSH adataiból ugyanakkor kiderül, hogy kétszer többen érkeztek a Balatonhoz Bulgáriából, valamint Ausztráliából, mintegy harmadával többen Csehországból, Horvátországból, Lengyelországból és az Egyesült Államokból, emellett a belgiumi, hollandiai, norvégiai és romániai vendégforgalom növekedése is számottevő.

Több magyar

A belföldi vendégéjszakák száma 1,2 százalékkal nőtt 2008-ban a Balatonon, a belföldi és a külföldi vendégéjszakák száma összességében azonban 1,8 százalékkal maradt el az előző évitől, mivel a külföldiek által eltöltött éjszakák száma 5,6 százalékkal csökkent 2008-ban.

Külföldiek helyett több magyar pihen a Balatonnál (fotó: MTI)

Külföldiek helyett több magyar pihent a Balatonnál (fotó: MTI)

A balatoni üdülőkörzetben 2008-ban a szálláshelyek több mint 1,2 millió vendéget fogadtak, számuk az egy évvel korábbihoz hasonlóan alakult. A vendégforgalom héttizedét kitevő hazai vendégek száma 1,9 százalékkal nőtt, miközben a külföldről érkezőké 4,7 százalékkal maradt el a 2007-es adattól. A határokon túlról érkező vendégek átlagosan 5,3 éjszakát, a belföldiek pedig 2,8 éjszakát töltöttek el a balatoni szálláshelyeken.

Népszerű a kemping

A balatoni üdülőkörzet vendégéjszakáinak kétharmadát a szállodák – ezen belül legnagyobb arányban a három-, illetve négycsillagos kategóriájú szálláshelyek –, 16 százalékát a kempingek regisztrálták. A szállodákban eltöltött vendégéjszakák száma az öt- és az egycsillagos kategóriában növekedést, a többiben stagnálást, illetve csökkenést mutat.

A vendégek körében népszerű gyógy- és wellness-szállodák igénybevétele az egy évvel korábbihoz képest mérséklődött, miközben a kempingek iránt nőtt az érdeklődés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik