Élet-Stílus

Marian Cozmára emlékeztek Veszprémben

Több ezer szurkoló gyászolta a múlt vasárnap hajnalban meggyilkolt, pénteken Bukarestben eltemetett Marian Cozma román kézilabdázót Veszprémben.

A román légiós tiszteletére szervezett emlékmenet nem sokkal 13 óra után indult el az Óváros térről. Több ezer ember vonult a csarnokhoz az egy-másfél kilométernyi hosszú tömegben. A menetet rendőrök biztosították, a mintegy négy kilométer hosszú, a városból kivezető Budapesti utat teljesen lezárták.

A gyászolók – miután végigsétáltak a város utcáin, és megérkeztek a spanyol Ademar León elleni BL-mérkőzés helyszínére – virágokat és mécseseket helyeztek el a csarnok előtt, Cozma fényképénél. A menetben – ahogy a szervezők kérték – mindenki csendes volt, az emberek megértették a felhívást, hogy ne hozzanak zászlókat, transzparenseket, és ne kiabáljanak rigmusokat. Sokan felelevenítették, milyen élmények kötötték őket a múlt vasárnap meggyilkolt népszerű beállóshoz.

Már félórával a kezdés előtt emelkedett volt a hangulat bent, miközben kint rövid ideig még gyászzene szólt. A melegítés alatt már óriási volt a hangzavar, zúgott a taps, dübörgött a zene.

GALÉRIA

GALÉRIA


Az összecsapás előtt 35 perccel jött ki melegíteni a veszprémi együttes. Valamennyi játékoson fehér póló volt, rajta elöl Cozma fényképe, hátul pedig a meggyilkolt társ neve és 8-as száma. Ezt a mezt egyébként a klub visszavonultatta.

A mérkőzésre szép számban érkeztek Romániából is, legalábbis erre utal, hogy az arénánál sok román rendszámú autó parkolt a Veszprém Aréna ellőt. Azok a szurkolók, akik feketébe öltözve jutottak be az arénába, a meccs elején levetették a gyász színét, majd a piros-fehér MKB Veszprém-mezben kezdték buzdítani a magyar bajnokcsapatot, s annak játékosait.

„Marian is így akarta volna. Mától érte is játszunk. Majd meglátjuk, sikerült-e feldolgozni a tragédiát” – mondta az összecsapás előtt Mocsai Lajos vezetőedző, aki most nem a kabala nyakkendőjét kötötte fel, hanem egy feketét.

„Gyerünk gyerekek, egy ország veletek!” – kiabálta a közönség.
A vendég Ademar León játékosai a bevonuláskor megtapsolták a magyar közönséget, majd egy emlékplakettet adtak át a veszprémieknek Marian Cozma emléke előtt tisztelegve.

Az egyperces gyászszünetet követően – amikor elsötétült a csarnok, a kivetítőn pedig az elhunyt játékos fényképe volt látható – vastaps közepette kezdődött meg az első Cozma nélküli mérkőzés. „Adio Pasarila, Viszlát Madárka” – így búcsúztak a szurkolók a hatalmas termetű beállóstól.

Felmerült, hogy a tragédia miatt a Veszprém elhalasztja a találkozót, ám a csapat hétfőn és a vezetőkkel együtt úgy döntött, az eredeti időpontban feszül neki a Leónnak.

Szekeres megköszönte

Megköszönte a meggyilkolt kézilabdázó, Marian Cozma tiszteletére tartott méltóságteljes megemlékezésért Veszprém városának, az MKB Veszprém sportklub vezetőinek, játékosainak és a szurkolóknak Szekeres Imre.

A honvédelmi miniszter az MTI-nek a kormány nevében nyilatkozva az MKB Veszprém és a spanyol Ademar Léon BL-mérkőzése után hangsúlyozta, Veszprémben sok ezer ember méltósággal és csendben emlékezett Marian Cozmára, a csapat nagyszerű játékosára, a román válogatott tagjára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik