Élet-Stílus

Továbbgyűrűzhet a műholdkarambol

A távközlési műholdak összeütközése során keletkezett űrtörmelék egyes kínai műholdakra is veszélyt jelenthet - közölték kínai tudósok pénteken.

Február 11-én egy 1997-ben felbocsátott amerikai távközlési műhold és egy 1993-ban fellőtt, már használaton kívüli orosz műhold Szibéria fölött mintegy 790 kilométeres magasságban ütközött össze.

A becsapódás után keletkezett törmelékfelhőt a Kínai Tudományos Akadémia vezette égboltfigyelő hálózat is nyomon követi annak érdekében, hogy garantálni lehessen a kínai műholdak biztonságát – mondta Csao Csang-jin (Zhao Changyin), a kelet-kínai Bíbor-hegyi Obszervatórium (Cecsinsan Tienventaj, Zijinshan Tianwentai) kutatója.

Tu Heng (Du Heng), az akadémia egyik űrtörmelék-szakértője szerint az összeütközéskor keletkezett roncsdarabok annyira szétszóródhatnak, hogy már a 700 és 900 kilométeres magasságban keringő szatellitekre is veszélyt jelenthetnek, beleértve a Fengjün-1 (Fengyun) meteorológiai, illetve a Cejüan-1 (Ziyuan) csillagvizsgáló műholdat.

“Amikor majd rendelkezésünkre állnak a törmelékfelhő adatai, ki tudjuk számolni, hogy milyen veszély fenyegeti műholdjainkat” – hangsúlyozta a szakértő, hozzátéve, hogy az adatok birtokában lehetőség nyílik a műholdak pályájának korrigálására is.

Korábban is előfordult, hogy a Föld körüli pályán keringő műholdak más hulladékokkal ütköztek, de ez volt az első alkalom, hogy két nagyméretű, ép műhold csapódott egymásnak

Ajánlott videó

Olvasói sztorik