Élet-Stílus

65,7 millió font veszteséget „termelt” a Chelsea

A Chelsea-nek 65,7 millió font (mintegy 21,9 milliárd forint) volt a vesztesége a 2007/2008-as szezonban a klub által közzétett pénzügyi jelentés szerint.

A 65,7 millió fontos mínusz csaknem egyharmada a 2007 szeptemberében elküldött Jose Mourinhóra és nyáron kiebrudalt Avram Grantre ment el, a szerződésbontás köveztében a Chelsea összesen 23,1 millió fonttal vigasztalta a két trénert.

Angol lapjelentések szerint egyébként a hétfőn elküldött Luiz Felipe Scolari is nem kevés bánatpénzt vehet fel – ámbátor értelemszerűen ez csak a jövő évi kimutatásban szerepel majd.

Jose Mourinho is „hozzájárult

Jose Mourinho is „hozzájárult” a veszteséghez (MTI/EPA)

Az orosz milliárdos Roman Abramovics 2003-ban lett a Chelsea tulajdonosa, és a hírek szerint mintegy 600 millió fontot költött az egyesületre, de alapvetően az egyenként nagyon sokba kerülő sztárlabdarúgók leigazolásából fakadó rendszeres túlköltekezés miatt képtelen volt nyereségessé tenni a klubot.

De legalább a veszteséget sikerült némileg lefaragni, a „kékek” ugyanis a 2006/2007 szezont mínusz 74 millió euróval zárták.

A pénteken napvilágot látó pénzügyi kimutatással, a 65,7 millió fontos mínusszal kapcsolatban Peter Kenyon, a klub ügyvezető igazgatója azt hangoztatta, hogy a következő, 2009/2010-es szezonra változik a helyzet, és pozitív fordulatra számítanak.

Bruce Buck klubelnök pedig közleményben érezte fontosnak megerősíteni, hogy a veszteségek dacára „semmi kétség nem férhet a Chelsea anyagi alapjainak stabilitásához…”

A nemzetközi sajtóhírek szerint Abramovics anyagi bázisa jelentősen meggyengült a gazdasági válság miatt, így aligha meglepő, hogy korábban felmerült, esetleg túlad a klubon.

Kenyon az esetleges tulajdonosváltással kapcsolatban, január végén még amondó volt: a pénzügyi kimutatás megnyugtatja majd az aggódókat: „Az majd eloszlatja a kétségeket a klub anyagi helyzetét illetően” – mondta akkor az ügyvezető.
Hát, kérdéses, hogy a mínusz 65,7 millió kiket nyugtat meg…

A Chelsea a hét közben közzétett listán, amely a klubokat tehetősségük alapján rangsorolta, az 5. helyet foglalja el 212,9 millió fontos gazda(g)sági mutatóval, igaz, az előkelő pozíciót biztosító összeg nem tartalmazza az aktuális veszteségeket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik