Élet-Stílus

A Washington Postnak tetszett a Kurtág-koncert

A Kurtág házaspár washingtoni koncertje csodálatos személyes tisztelgés volt egy olyan zeneszerző, Bartók Béla előtt, akinek a zenéjét Kurtág György anyanyelvének tartja - írta a hétfői The Washington Post.

Mint a lap kritikusa fogalmazott, Kurtágék zenéje mintha egy másik világból érkezett volna. A Kongresszusi Könyvtár színpadán felállított pianínó ódivatú hangzása, az előadott részletek, valamint a régi világból előlépett idős díszvendég házaspár megjelenése egy közép-európai albummá változtatták az előadást.

A 83 éves Kurtág György feleségével első ízben látogatott az Egyesült Államokba, ahol New Yorkban és Washingtonban lépett a közönség elé. A fővárosi Kongresszusi Könyvtárban világpremierként játszották el a Kurtág által az intézmény felkérésére komponált Hommage a Bartók című művet.

A lap kritikusa – megállapítva, hogy Kurtág ismertebb Európában, mint Amerikában – azt írta: a szombati koncert nem nevezhető hatásvadásznak. Ellenkezőleg, “szinte antikoncert volt”: az úgynevezett nagy művészettel kapcsolatos elvárásokkal szemben az előadás inkább egy házi koncertre hasonlított. Az őszintén imádnivaló Kurtágék egyszerű, rövidebb darabokat játszottak. Úgymond egy zenei gondolatokból álló naplót adtak elő, összeszokott intimitással, egymás mondatait fejezték be, Márta szólójátéka végén például férje szólaltatta meg a záróakkordot.

A különleges Kurtág-koncerttel az Extremely Hungary című magyar kulturális évad washingtoni koncertsorozata indult el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik