Élet-Stílus

Tarolt a Gettómilliomos

A Slumdog Millionaire (Gettómilliomos) című, Danny Boyle rendezte brit-indiai alkotás gyűjtötte be a Brit Film- és Tévéművészeti Akadémia (BAFTA) igen megbízható Oscar-előrejelzőnek is tekintett legfőbb elismeréseit a vasárnap esti fényes londoni díjkiosztón, bár a film főszereplője végül díj nélkül távozott a rendezvényről.

A Királyi Operaházban megrendezett idei BAFTA-gálán az indiai Mumbai nyomornegyedéből kitörni próbáló fiatal fiú sztorija az összesen tizenegy jelölésből hét díjat nyert: ennek az alkotásnak ítélték a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb forgatókönyv-feldolgozás, a legjobb filmzene, a legjobb fényképezés, a legjobb vágás és a legjobb hang elismerését.

Pénelopé Cruz a legjobb női mellékszereplő díját vehette át (fotó: MTI)

Pénelopé Cruz a legjobb női mellékszereplő díját vehette át (fotó: MTI)

A főhőst alakító 18 éves Dev Patel elől azonban Mickey Rourke (The Wrestler) vitte el a legjobb férfi főszereplőnek járó BAFTA-díjat.

A legjobb női főszereplő díját Kate Winslet kapta a The Reader (A felolvasó) című filmben nyújtott alakításáért. Az idei jelölések egyik érdekessége volt, hogy a brit színésznő önmagával is versenyzett, ugyanis egy másik film, a Revolutionary Road (A szabadság útjai) főszerepéért szintén jelölték a legjobbnak járó elismerésre.

A legjobb mellékszereplő díját a tavaly elhunyt Heath Ledgernek ítélték a The Dark Knight (A sötét lovag) című filmben nyújtott teljesítményéért. A hercegnő (The Duchess) operatőre, Pados Gyula nem került be kategóriájában az öt jelölt közé, de Michael O,Connor, a film jelmeztervezője, aki a legjobb jelmezért járó díjat kapta, az elismerés átvétele után mondott rövid köszönő beszédében külön kiemelte Pados “gyönyörű munkáját”.

Kate Winslet, a legjobb női főszereplő

Kate Winslet, a legjobb női főszereplő (fotó: MTI/EPA)

A vasárnap esti fényes londoni díjkiosztót nagy sztárparádé közepette tartották. Jelen volt – meghívott vendégként, jelöltként vagy díjátadóként – mások mellett Meryl Streep, Daniel Craig, Penelope Cruz, Sir Mick Jagger, Brad Pitt, Angelina Jolie és Sharon Stone.

Volt egy olyan szereplője is a Covent Garden negyedben emelkedő operaház gálájának, aki a saját magáról szóló film sikeréért szurkolhatott. A Frost/Nixon című alkotás, amely Sir David Frost, a BBC egykori riportere által a néhai amerikai elnökkel készített legendás interjú történetét dolgozza fel, versengett a legjobb filmnek, a legjobb rendezőnek és a legjobb főszereplőnek járó díjért. Jóllehet egyiket sem kapta meg, Sir David jó hangulatban, a filmben őt alakító Michael Sheennel együtt adott át elismeréseket egy másik alkotásnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik