Élet-Stílus

Hova utazzunk a válság idején?

London, Dubai és a török Riviéra – csak néhány úti cél, amelyet érdemes választani a válság idején, hiszen az ötcsillagos szállodákban most azok is megszállhatnak, akik máskor nem engedhették volna ezt meg maguknak. Akár 25-50 százalékkal kedvezőbb szobaárakat találhatunk a kínálatukban.

Olcsóbb londoni luxus

A gazdasági recesszió nyomán jelentősen csökkentek a londoni luxushotelek szobaárai. Általánosságban elmondható, hogy az ötcsillagos luxusszállodák szobaárai egész Angliában mintegy 25 százalékkal mérséklődtek. Jelenleg a londoni Travelodge Covent Garden ötcsillagos szállodában 102,50 fontért (körülbelül 32 500 forintért) vehetünk ki egy kétágyas szobát reggelivel, míg a Grange Holborn hotelben – hasonló paraméterek mellett – 86,25 fontért (mintegy 28 ezer forintért). Sőt, az utóbbi szállodában még ingyen használhatjuk a hotel spa-részlegét (szauna, uszoda, gőzkamra, fitnesz).

Komoly árcsökkentést az olyan presztízshotelekben is elcsíphetünk, mint a West Enden lévő Waldorf Hotel, ahol egy kétágyas szobáért 129 fontot (körülbelül 41 ezer forintot) kell fizetnünk egy éjszakára, vagy éppen az igazi brit eleganciáját tükröző, Westbury Mayfair Hotelben. Ez utóbbiban, amelyben nemrég fejeződtek be a 25 millió fontba (mintegy 8 milliárd forintba) kerülő felújítás munkálatai, 114 fontért (mintegy 36 500 forint) vehetünk ki egy kétágyas szobát egy éjszakára.

A londoni Waldorf Hotel (forrás: //www.hilton.co.uk/waldorf)

A londoni Waldorf Hotel (forrás: hilton.co.uk/waldorf)

A Regent’s Park mellett található ötcsillagos luxushotel, a The Landmark London – amely a világ legjelentősebb hoteljeit összegyűjtő szervezet (The Leading Hotels of the World lánc) tagja – is kedvezményes szobaárakat kínál: akár 140 fontért (közel 45 ezer forintért) is megszállhatunk másodmagunkkal egy éjszakára az egészségcentrumot és pálmafás télikertet is magában foglaló hotelben.

Turistaroham a török Riviérán

A gazdasági válság fellendítheti a törökországi turizmust, sőt az idegenforgalmi szakértők szerint az idei nyári szezonban akár turistaboomot könyvelhet el az ország. A recesszió és a dollár bedőlése nyomán ugyanis Törökország jelenleg olcsóbb az európai turisták számára, akik minden bizonnyal megrohanják majd Antalya, Alanya, Kas, Marmaris és Cesme városokat. A recesszió Európában elsősorban a középosztálybelieket érintette, ezért nekik egyelőre le kell mondaniuk a drágább országokba való utazásról, és kénytelenek olcsóbb úti célokat választani.

A török Riviéra egyik gyöngyszeme, Kas (fotó: F.C./FN)

Kas, a török Riviéra egyik gyöngyszeme

(fotó: Farkas Cintia/FN)

Miközben – nemzetközi utazási portálok adatai szerint – egyre másra mondják le az olasz-, spanyol-, görögországi vagy kanári-szigeteki utazásokat, addig a törökországi, a bolgár és az egyiptomi idegenforgalom jól profitálhat a válságból. Az Egyesült Államok és a Távol-Kelet per pillanat csupán álom lehet a válság által sújtott társadalmi rétegek számára. A törökök pedig – akik főleg a német, az angol és a skandináv turisták inváziójára számítanak – bevetik az adu ászt is: jelenleg olyan, a turisták által kevésbé látogatott helyeket is igyekeznek népszerűsíteni, mint például az Égei-tenger partján, Izmirtől 50 kilométerre található Gümüldür, illetve a 60 kilométerre fekvő Foca. A prognózisok szerint az idei szezonból – a külföldi turisták mellett a belföldi turizmus nyomán – főleg Cesme és Bodrum kaszálhat, de Alanya, Side és Marmaris is jó nyarat könyvelhet majd el.

Árháború Dubaiban

A pénzügyi válság következtében akárcsak London, úgy Dubai is lépéseket tett az idegenforgalmi visszaesés elkerüléséért, hiszen az Emirátusok-beli város számára a turizmus jelenti a legnagyobb bevételi forrást. A dubai szállodák mondhatni árháborúba kezdtek és jelentősen mérsékelték a szobaárakat, hiszen míg a legtöbb hotel tavaly ilyenkor 80-90 százalékos foglaltsággal működött, addig jelenleg ez az arány jó, ha eléri a 60-70 százalékot.

A dubai Atlantis hotel

A dubai Atlantis hotel (forrás: atlantis.com)

A Hilton szállodalánc a felére csökkentette a hétvégi foglalások díját, amennyiben már most foglalunk szobát augusztus végére. Ráadásul ez a kedvezmény nemcsak Dubaira érvényes, hanem valamennyi, a szállodaláncba tartozó, 45 országban lévő 220 hotelre. A Hilton Dubai Creek – amelyben a neves brit séf, Gordon Ramsay Verre nevű étterme is működik – a tavalyi 530 dollár (körülbelül 120 ezer forint) helyett már 145 dollárért (mintegy 32 500 forintért) kínál szobát, míg a Hilton Al Ain szálloda 237 dollár (közel 53 ezer forint) helyett 118 dollárért (mintegy 26 500 forintért). A zuhanó foglalási ráták következtében a múlt évben megnyílt Atlantis luxusszálloda pedig a főszezonban nem engedi a hét éjszakánál rövidebb foglalást.

Dubai azonban komoly nyomás alá kerülhet, hiszen a luxuskategóriás mellett nagyon kevés középkategóriás szállodát tud kínálni. Emiatt nehezen konkurálhat Törökországgal vagy Egyiptommal, ahol a szobaárak sokkal kedvezőbbek, és nem függnek annyira a dollártól. Mindenesetre Dubai már most bejelentette, hogy 2015-re 15 millióra akarja növelni a látogatók – elsősorban kínai, japán, indiai, orosz, szaúdi, német és brit – számát, és ennek érdekében új turisztikai kampányba kezd. Az új marketingstratégia nyomán a következő években a kedvezményeket (például 40-60 százalékkal olcsóbb szobaárak) főleg a térség legnagyobb vásár- és szórakoztató rendezvényére, a Dubai Bevásárló Fesztivál (Dubai Shopping Festival – január 10. és február 15. között) idejére időzítenék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik