Élet-Stílus

Grammy-díjas a Coldplay

Öt-öt Grammy-díjat nyert az 51. Grammy-gálán Robert Plant és Allison Krauss a Raising Sand, valamint Lil Wayne Tha Carter III című albuma. A brit Coldplay együttes három díjat nyert, köztük az év daláért és az év rockalbumáért. Plant és Krauss az év felvételéért és az év albumáért járó fődíj nyertese.

A sztárok sokaságát felvonultató gálát közép-európai idő szerint hétfőn hajnalban rendezték a Los Angeles-i Staples Centerben.
A Takács Kvartett nem nyert a kamarazenei kategóriában, s nem kaptak díjat azok a lemezek sem, amelyeknek Fischer Ádám és Eötvös Péter volt a közreműködője.

Lil Wayne-nek öt díj jutott a nyolcból. A Coldplay együttes Viva La Vida című dala a legjobb dal lett, albuma pedig a legjobb rockalbum, s elnyerte a legjobb popteljesítmény Grammyjét is.
Robert Plant, a Led Zeppelin egykori frontembere Allison Krauss bluegrass énekesnővel közösen az év felvétele és az év albuma mellé egy-egy pop, country és folk trófeát is elvitt. Egy-egy pop- és rockdíjat nyert John Mayer.

Coldplay

Coldplay

Díjat nyert többek között a Metallica, az Eagles, a Radiohead, a fiatal Adele – ő lett az év felfedezettje is -, Duffy, Jennifer Hudson, Bruce Springsteen, Kanye West és Estelle közös rapprodukciója. A 84. évében járó, a nyáron Budapestre készülő B. B. King bluesénekes és gitáros erős mezőnyben (Buddy Guy, Pinetop Perkins előtt) nyert Grammyt a hagyományos blues kategóriában. A kortárs blues legjobbja Dr. John lett. A rhythm and blues kategóriákban Alicia Keys, Mary J. Blige és Al Green lemeze nyert.

A dzsessz legjobbjai között volt Randy Brecker, Cassandra Wilson, valamint Chick Corea és Gary Burton lemeze. A country-díjak nyertesei között szerepel Carrie Underwood, Brad Paisley és George Strait neve. Száztíz kategóriában osztanak Grammy-díjakat. Az elismerés gazdája a Hangrögzítő Művészetek és Tudományok Nemzeti Akadémiája (NARAS), az általa felkért szakemberek (zenészek, producerek, zeneipari személyiségek) döntenek a díjazottakról. A lemezek listás helyezése, a közönség véleménye nem befolyásolhatja véleményüket. Olyan lemezek közül választhattak, amelyek 2007. október 1. és 2008. szeptember 30-a között jelentek meg.

Már a díjkiosztó előtt átvehette életműdíját a Four Tops együttes, Neil Diamond pedig az emberiség problémáinak megoldását segítő zenei tevékenységéért kapott MusiCares díjat.

A Grammy-gálát az idén is a CBS-TV közvetítette. A fellépők között volt a Coldplay, a U2, Paul McCartney (Dave Grohllal, a Foo Fighters dobosával), Al Green, Justin Timberlake, Katy Perry, Taylor Swift, Stevie Wonder, Neil Diamond, Estelle és Kanye West. Fellépett volna a Grammyre is jelölt Chris Brown, de állítólag egy nőt bántalmazott, ezért rendőrségi vizsgálat indult ellene. Brown távolmaradása miatt nem szerepelt a gálán barátnője, Rihanna sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik