Élet-Stílus

A Chelsea kirúgta Scolarit

Negyvennyolc órával azután, hogy a Chelsea nem bírt az újonc Hully Cityvel (0-0), a londoni klub vezetői lapátra tették a nyáron szerződtetett Luiz Felipe Scolarit, egykori brazil és portugál szövetségi kapitányt. A klub honlapja koraeste „elbocsátó szép üzenetet” tett közé, amelyben tudatta, hogy a Chelsea azonnali hatállyal szerződést bontott a brazil válogatottat 2002-ben világbajnoki címig vezető edzővel.

Némi udvariaskodás („az edző sok pluszt hozott a klubhoz”, „mindannyian szomorúak vagyunk, hogy hamar véget ért az együttműködés”) után a közlemény rátért a lényegre: az edzőváltásra a csapat utóbbi időszakban mutatott gyenge játéka, kiváltképp szerény eredményei miatt került, és mivel a szezon kulcsfontosságú időszaka a mostani, lépni kellett, hogy a csapat továbbra is versenyben maradjon a trófeákért.

Valami véget ért (MTI/EPA)

Valami véget ért (MTI/EPA)

A londoniak jelenleg a negyedik helyen állnak a bajnokságban – amelyben utóbbi két meccsükön mindössze egy pontot szereztek -, s versenyben vannak még az FA-kupában, illetve a Bajnokok Ligájában is – az egyikben a Watford, a másikban, a sorozat nyolcaddöntőjében pedig a Juventus lesz majd a soros ellenfél.

Azt, hogy ezeken a meccseken ki vezeti a „kékeket”, egyelőre nem tudni. A klub a közleményét úgy zárta: „az új menedzser keresése már megkezdődőzött, és reméljük, minél hamarabb megtaláljuk a legjobb megoldást.”

A Chelsea-szurkolók – mint ahogy azt a Hull elleni meccsen transzparenseken is jelezték – a klub korábbi klasszisát, a West Ham Unitedet irányító Gianfranco Zolát látnák legszívesebben a kispadon, de felmerült egy másik korábbi kedvenc, a jelenleg a harmadosztályú Milton Keynes Donsnál dolgozó Roberto Di Matteo neve is. A West Ham alelnöke, Asgeir Fridgeirsson ugyanakkor a BBC-nek úgy nyilatkozott, a Chelsea nem jelentkezett be náluk sem Zolával, sem pedig Steve Clarke-kal kapcsolatban. Utóbbi szeptemberig a Chelsea pályaedzője volt, és momentán a West Hamnél tölt be hasonló munkakört.

A Sky Sports weboldala szerint két név szerepel a Chelsea kívánságlistáján, de nem Zoláé és Di Matteóé, hanem az orosz szövetségi kapitányé, a korábban is csábított Guus Hiddinké, illetve Avram Granté. A nevezett forrás értesülései szerint az izraeli szakember, aki tavaly nyárig irányította a Chelsea-t, szakmai igazgató lenne, és a holland Hiddink ülne le a kispadra.

Ami biztos: amíg nem lesz meg a végső megoldás, az eddigi másodedző, Ray Wilkins dirigálja a Chelsea-t, amely már hét ponttal leszakadt a Premier League-ben a Manchester Unitedtől.

Az utóbbi másfél szezonban három szakvezető dolgozott eddig a Stamford Bridge-en: Jose Mourinhót 2007 szeptemberében Grant váltotta, majd nyáron – nagy tervekkel – érkezett Scolari, akinek a Chelsea volt az első európai klubcsapata.


Scolari – sikeredzőből lett bukott edző



A 60 éves Scolari 2002-ben vb-aranyérmet szerzett a brazilokkal, a portugálokkal pedig Európa-bajnoki ezüstérmes (2004), illetve világbajnoki elődöntős volt (2006), emellett a Palmeirasszal és Gremióval is nyert Libertadores-kupát, utóbbi szakvezetőjeként brazil bajnoknak is vallhatja magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik