Élet-Stílus

Madárka Ilyés karjai közt haldokolt – román lapok

A román sajtó gyászolja kézilabda válogatottja egyik legjobbját, de a Marian Cozma haláláért felelős tettesek felkutatását, és megbüntetését is követeli.

A szomorú hírről legkorábban beszámoló ProSport (sport.ro) tudni vélte, hogy a veszprémi tragédia során életét vesztő, Romániában magassága miatt „Pasarila”-nak, Madárkának becézett Marian Cozmát és csapattársait egy mintegy harmincfős „roma etnikumú agresszorokból” álló társaság támadta meg.

A Cozma édesapját, Petre Cozmát is megszólaltató lap külön kitért arra, hogy a hatalmas termetű, mintegy 210 centis beállóst háromszor is megszúrták. A rivális Gazeta Sporturilor (gzp.ro) úgy tudja, Cozma barátnőjét molesztálta a rivális társaság egyik tagja, s emiatt tört ki a későbbi konfliktus.

Gyászoló veszprémi szurkoló - Nézzeg Galériánkat!

Gyászoló veszprémi szurkoló – Nézze meg Galériánkat!

Az egymásnak ellentmondó információk megosztották a román sajtót (is). A politikai napilapok közül például a jobboldali Adevarul (adevarul.ro) úgy értesült, az összecsapások során a „karibi”, vagyis kubai Carlos Pérez is megsérült – ezzel szemben a román sajtóorgánumok többségéhez hasonlóan az agresszorok „roma etnikumát” hangsúlyozó „Evenimentul Zilei” (evz.ro) bulvárlap Cozma halála mellett kitért Ivan Pesic és Zarko Sesum sérüléseire is.

cozmának másodszor nem volt szerencséje

Az evz.ro nem felejtette el megemlíteni, hogy Cozmát másodszor szúrták le. A rendkívül erős fizikumú, akkoriban a Dinamo Bukarest csapatában játszó sportolót 2005 márciusában a román fővárosban is megtámadták. A nyolc bántalmazó közül az egyik mögéje került, és hátba szúrta. Cozmának ekkor több szerencséje volt: a döfés elkerülte a veséjét, s bár a gerince megsérült, másfél hónapnyi kihagyás után visszatérhetett.

A Libertatea (libertatea.ro) szerint Cozma a magyar válogatott Ilyés Ferenc karjai közt halt meg. A bulvárlapnak nyilatkozó román válogatott George Buricea szerint egészen biztos, hogy nem Cozma volt a kezdeményező fél:

„Ünnepelni mentek, Iváncsik gyermekének keresztelője miatt gyűltek össze. Miért balhéztak volna? Mariannak rendkívül erős szervezete volt, sokáig harcolt az életéért, de nem volt esélye, Ilyés karjai között haldoklott. Meg vagyok győződve, hogy békítő szándékkal léphetett közbe. Emlékszem, még a mérkőzések során, kisebb csetepaték miatt is mindig közénk állt, nem szerette a konfliktusokat. Olyan ember volt, aki bárkiért közbelép.”

Az Antena3 televízió-csatorna megszólaltatta Marin Ursut, Románia budapesti konzulját, aki személyesen készül Veszprémbe utazni további információkért.

Mocsai: döbbenet és iszonyatos fájdalom

„Mély megdöbbenéssel, iszonyatos fájdalommal vettem tudomásul, mi történt. Azonnal telefonáltam a kórházba, ahol Mahunka Zsolt, a csapat orvosa tájékoztatott.
Sajnos Pesic egyik veséjét ki kellett venni, és Sesum is az intenzív osztályon fekszik, neki a koponyája sérült meg. Elmondhatatlan szomorúságot és elkeseredést érzek. Azt gondolom, ebben a helyzetben a szakma sokad rendű” – nyilatkozta Mocsai Lajos, a veszprémiek vezetőedzője a klub weboldalán. A szakvezető azt egyelőre nem tudta megmondani, hogy ebben a tragikus helyzetben megrendezik-e a soron következő mérkőzéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik