Élet-Stílus

Továbbra is a tél az úr Nagy-Britanniában

Folytatódik az évtizedek óta nem tapasztalt kemény tél Nagy-Britanniában, ahol a következő napokra ismét kemény fagyokat és több országrészben újabb jelentős havazást jósol a meteorológia.

Szakértői vélemények szerint harminc éve nem volt ilyen hideg és havas tél a jóval enyhébb atlanti klímához szokott országban. A december és a január is sokkal hidegebb volt az átlagnál, az utóbbi egy hétben pedig mindehhez legalább egy nemzedék óta nem látott mennyiségű hó is járult. A hétvégi előrejelzések szerint továbbra sem látszik a kemény brit tél vége. Vasárnapra mínusz 12 fokos fagyokat és főleg az északi-északkeleti térségben ismét havazást jósol a meteorológia, hétfőn pedig megint Londonban és a déli-délkeleti országrészben valószínű nagy havazás.

A szinte folyamatos hóesés hatalmas felfordulást okoz az ilyen időjárásra kevéssé felkészült országban. A hét eleje óta több száz járatot töröltek a havazás miatt a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtéren, köztük számos budapestit is. Akadozik a közúti és vasúti közlekedés is, és sok térségben kifogyott az utak síkosság-mentesítésére használt szóróanyag. Spanyolországból már elindult Anglia felé egy teherhajó, rakterében 40 ezer tonna, útszórásra használható sókeverékkel, de a havazástól különösen sújtott Gloucestershire grófság tanácsa addig is vészintézkedésként 500 tonna konyhasót vásárolt, mert semmilyen más útjégtelenítő anyag nem maradt a térségben.

A behavazott utak miatt több országrészben, sőt Londonban is bizonyos élelmiszerekből – főleg húsfélékből – helyenként már hiány kezd kialakulni. Pénteken országszerte háromezer iskolában nem volt tanítás, egymillió diák élvezhette a téli pótszünetet.

A jelenlegi helyzetet a sajtó egyre többször hasonlítja össze az utóbbi két és fél évszázad legkeményebb brit telével, az 1962-63-assal, amikor karácsonytól márciusig szinte folyamatosan havazott, és a hőmérséklet gyakran süllyedt mínusz 20 fok alá. A brit meteorológusok szerint azonban az idei tél – bár valóban szokatlanul kemény – nem mérhető össze 47 évvel ezelőttivel.

Elemzői vélemények szerint ugyanakkor ahhoz elég hideg az idei tél is, hogy súlyosbítsa az egyébként is mélyülő gazdasági bajokat. A Centre for Economics and Business Research (CEBR), az egyik vezető londoni gazdasági előrejelző cég azt jósolja, hogy a nagy hideg és a havazás okozta fogyasztáscsökkenés két-háromezerrel növelheti a csődbe jutó brit vállalkozások számát az idei első negyedévben.

Az egybehangzó citybeli előrejelzések szerint a fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD-térségen belül valószínűleg Nagy-Britannia éli át a legsúlyosabb recessziót 2009-ben; egyes prognózisok három százalékhoz közeli GDP-visszaesést sem zárnak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik