Élet-Stílus

Kevesebb brit és olasz érkezett hozzánk

A kereskedelmi szálláshelyeken 2008-ban a külföldi vendégek száma 1 százalékkal, a belföldi vendégeké 2 százalékkal meghaladta az előző évben mértet, a szálláshelyek árbevétele folyó áron viszont 1 százalékkal mérséklődött.

A kereskedelmi szálláshelyek összesen 245 milliárd forint bruttó árbevételt értek el 2008-ban. Tavaly 4,1 millió belföldi és 3,5 millió külföldi vendég összesen 19,8 millió vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken. A külföldiek által eltöltött vendégéjszakák száma 2008-ban 2 százalékkal csökkent, a belföldi vendégéjszakáknál ez a mutató 1 százalékos visszaesést jelzett – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatójából.

Stagnáló ötcsillagosok

Az öt legjelentősebb küldő ország közül négynél (Németország, Amerikai Egyesült Államok, Ausztria, Olaszország) visszaesés tapasztalható a vendégforgalom tekintetében. Ausztria kivételével mindegyikben 10 százalék körüli volt a vendégéjszakák csökkenése. Nagy-Britannia esetében az éves forgalom meghaladta a tavalyi évet, ugyanakkor szeptember óta a brit vendégek forgalma is erőteljesen csökkent.

A külföldivendég-forgalom közel 80 százalékát realizáló szállodákban az eltöltött vendégéjszakák száma a háromcsillagos kategóriában emelkedett (1 százalékkal), az ötcsillagos egységeknél stagnált, az összes többinél pedig mérséklődött.

Taroltak a gyógyszállók

Az elmúlt évben a szállodák szobakihasználtsága augusztusban volt a legmagasabb, átlagosan 63,3 százalékos, ezen belül a legnagyobb érték a gyógyszállodák esetében figyelhető meg (78,6 százalék).

A Balatonon és Budapesten eltöltött vendégéjszakák száma január–decemberben 2, illetve 3 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A statisztikai régiók közül a vendégforgalom Nyugat-Dunántúlon és Dél-Alföldön haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét.

2008-ban a szállodai szobák átlagára májusban (16 234 forint), az egy kiadható szállodai szobára jutó bruttó árbevétel értéke pedig augusztusban (8814 forint) volt a legmagasabb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik