Élet-Stílus

Ingatlanokat árverez elektronikusan az APEH

Megkezdődött az első elektronikus ingatlan árverés pénteken, és február 19. valamint április 22. között további 113 ingatlan kerül "e-kalapács" alá abban a virtuális árverési csarnokban, ahol az APEH végrehajtási eljárásai során lefoglalt, a hivatal birtokában lévő ingóságokat és ingatlanokat értékesítik.

Az első, hétfőn este záruló ingatlan árverés során egy Kazincbarcika külterületén lévő, 300 ezer forint becsértékű szőlőre lehet licitálni, amelyhez 12 négyzetméteres faház is tartozik.

Az APEH elektronikus árverési felületén pénteken 113 ingatlan volt meghirdetve, főleg belterületi telkek, rétek, szántók, erdők, szőlők, de vannak köztük ipari ingatlanok, családi házak és lakások is.

Vágóhíd és ipartelep

A licitre váró ingatlanok közül a legértékesebb egy vágóhíd Martonvásáron, amelynek a becsértéke 140 millió forint. A kínálat értékesebb elemei közé tartozik egyebek között egy 30 millió forintra becsült tatabányai ipartelep, és egy 16 millió forintra becsült értékű kalocsai iroda is. A legolcsóbban egy szántót lehet megvásárolni, a 727 négyzetméteres, 0,25 aranykoronás kiskunmajsai földterület becsértéke 5 ezer forint.

Az árverésre meghirdetett lakóingatlanok közül a legértékesebb – 7,5 millió forint – egy ötéves, kétszobás, 47 négyzetméteres biatorbágyi lakás, a legolcsóbb egy kiskunmajsai családi ház egynegyed tulajdoni része, amelyet 600 ezer forintra értékeltek.
Üzletrészeket és ingatlanokat 2009. január 1-jétől lehet értékesíteni elektronikus árverésen. A meg nem fizetett adótartozás miatt lefoglalt ingóságokon már tavaly év eleje óta túladhat az APEH az interneten keresztül. Az adóhatóság tavaly csaknem 1.000 e-árverést tartott, amelyek 70 százaléka sikeres volt, a befolyt árverési vételár megközelítette a 700 millió forintot. A meghirdetett ingóságok döntő része jármű volt, de értékesítettek gépeket, berendezéseket, művészeti alkotásokat, antik tárgyakat és hangszereket is.

Az üzletrész árverésre az ingó árverés szabályai vonatkoznak, azzal az eltéréssel, hogy a nyertes licitáló az üzletrészt a gazdasági társaság tagját vagy a gazdasági társaságot megillető elővásárlási jog gyakorlásától függően szerzi meg.
Ingatlan árverésnél a jelentkezőknek az ingatlan becsértékének 10 százalékát be kell fizetniük az adóhatóság által megjelölt számlára, amit a nyertesnél beszámítanak a vételárba, a többi licitáló pedig visszakapja. Az ingatlanoknál érvényes árverési ajánlatnak a becsérték 65 százalékát, lakóingatlannál a 75 százalékát elérő licitösszeg minősül.

Három napig tart

A vételárat az értesítéstől számított 8 napon belül kell megfizetni, de az ingatlan megszerzése esetén az adóhatóság a vételár megfizetésére 60 napig terjedő halasztást adhat, ha azt a vételár nagyobb összege vagy más fontos körülmény indokolttá teszi. Ha az első számú nyertes nem fizeti ki a vételárat, akkor különbözetet kell fizetnie, ha az ingatlant egy újabb árverésen alacsonyabb áron értékesítik.

Az árverések időtartama három nap, s ha az árverés lezárásának időpontja előtti két percben érvényes licit érkezik, az árverés időtartama automatikusan öt perccel meghosszabbodik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik