Élet-Stílus

Változtattak az olimpián csődöt mondott szabályokon

A Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) megváltoztatta a kötöttfogású szakág sokak által kritizált szabályait, az új rendszer azonban egyelőre még nem egyértelmű - tájékoztatta az MTI-t a magyar szövetség.

Biztosra vehető, hogy a menetek eddigi egyperces álló, fél-félperces térdelőhelyzetű felosztása úgy módosul, hogy másfél perc lesz az álló küzdelem, s az utolsó fél percben kerül sor – egy – térdelő helyzetre. A tervek szerint az első menetben 0-0-nál a piros mezt viselő birkózó a kedvezményezett, a másodikban pedig a kék, a harmadikban – ha sor kerül rá – pedig az addig több akciópontot elérő választhat, hogy ellenfele térdeljen-e vagy sem.

A bizonytalanságot az jelenti, egyelőre még nem egyértelmű, hogy mindenképpen kell-e a térdelni valakinek az utolsó 30 másodpercben.

“Az a gond, hogy mást mondtak, és mást küldtek el nekünk írásban a FILA-ból, így semmi konkrétumot nem tudunk igazán – mondta az MTI-nek Struhács György szövetségi kapitány. – Amit hallottunk az egyértelmű, s logikus volt, hiszen a szerint nem lenne kötelező a parterhelyzet a menet végén, ha valaki akciópontot szerez és vezet. Írásban ugyanakkor már azt küldték el, hogy mindenképpen térdelés lesz a záró fél percekben, ami érthetetlen, ugyanakkor egyáltalán nem egyértelmű, hogy milyen elv alapján.”

Rengeteget bírálták a szabályokat az olimpián (MTI)

Rengeteget bírálták a szabályokat az olimpián (MTI)

Struhács György elmondta, eddig ha állásból pont született, először a hátrányban lévő térdelt, majd fél perccel később megfordult a helyzet. Ezzel díjazták az akciót, hiszen a térdelés kivédekezése egy ponttal járt, s döntetlennél az utoljára pontot elérő birkózóé lett a menet. Épp ezért lenne logikátlan, ha most a másfél perc után a mondjuk 1-0-s hátrányban állót küldenék a szőnyegre, s így az jó védekezéssel menetet nyerhetne.

A magyar szövetség a levélben kérte a FILA-t az új szabályokkal kapcsolatos kérdések tisztázására. “Most még nem tudom, hogy mikor versenyezhetünk először az új szabályok szerint. Remélem, egy-két héten belül minden világossá válik, s akkor legkésőbb a szombathelyi Grand Prix-n (február 27. – március 1. – a szerk.) már kipróbálható lesz. Fontos lenne, mert a FILA a március végén kezdődő Európa-bajnokságot már az új rendszer szerint rendezné meg” – emelte ki Struhács György, hozzátéve, hogy az állás idejének megnyújtása mindenképpen előny lehet a magyar versenyzőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik