Élet-Stílus

A Mitsubishi is bedobta a törülközőt

Szerdán újabb japán gyártó jelentette be, hogy kiszáll a motorsportból. A Mitsubishi Motors a gazdasági világválság miatt nem indul raliversenyeken, beleértve a Dakart is, amelyet 12 alkalommal nyert meg.

“A világgazdaság állapotának hirtelen romlása arra késztet bennünket, hogy szorosabban fogjuk a kiadásainkat” – közölte a japán cég. A Mitsubishi elnöke újságíróknak elmondta, hogy 2004-től éveken keresztül nehéz anyagi körülmények között is kitartottak a csapat mellett, de most kénytelenek lehúzni a rolót.

„Nagyon sajnálom a szurkolóinkat, ezzel vége egy sikertörténetnek” – nyilatkozta Osamu Masuko, a cég elnöke. A Mitsubishi 26-szor vett részt a Dakar-ralin, 12 győzelméből hetet 2001 és 2007 között sorozatban ért el. Idén azonban egyáltalán nem ment a csapatnak a Dél-Amerikában megrendezett terepralin. A címvédő Stephane Peterhansel és két csapattársa már az első héten feladta a viadalt.

Az idei Dakaron leszerepeltek a Mitsubishik (MTI/EPA)

Az idei Dakaron leszerepeltek a Mitsubishik (MTI/EPA)

A mostani már az ötödik ilyen jellegű bejelentés, amely japán autó-, illetve motorgyártóhoz kötődik: decemberben a Honda jelezte, hogy kiszáll a Forma-1-ből, majd a Suzuki és a Subaru hagyta ott a rali-világbajnokságot, januárban pedig a Kawasaki közölte, hogy nem vesz részt a gyorsaságimotoros-vb idei sorozatában.

Elemzők szerint más japán cégek is kiszállhatnak a motorsportból, miután az alaptevékenységük komoly veszteségeket termel. „Nincs értelme folytatniuk, ha pénzt veszítenek. Jó döntést hoztak a Mitsubishinál” – értékelte a helyzetet Mamoru Kato, Tokai Tokyo elemzője.

Japán negyedik legnagyobb autógyártójánál a visszaeső eladások és az erős jen miatt a márciusban véget érő pénzügyi évre 670 millió dolláros veszteséggel számolnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik