Élet-Stílus

Az “okostelefonok” kelendőek 2009-ben

A teljes mobilpiac növekedése lelassulhat 2009-ben, ám az "okostelefonok" piaci szegmensében mintegy 20 százalékos növekedésre lehet számítani világszinten - jósolja a Deloitte Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó Zrt. 2009-es világszintű előrejelzése.

Bodor Kornél, a Deloitte TMT iparági csoportjának vezetője szerint a hanghívások mellett jelentős adatforgalmat is lebonyolítani képes okostelefonok, amelyek ára átlagosan kétszerese egyszerűbb társaikénak, segíthetnek a szolgáltatóknak az egyéb területeken, például a hanghívásoknál jelentkező bevételkiesés ellensúlyozásában. A Deloitte szakértője szerint a mobilpiac egészén a tavalyinál kisebb növekedés oka 2009-ben az lehet, hogy a szolgáltatók várhatóan csökkentik a készülékekre adott támogatások összegét, illetve a támogatást plusz szolgáltatások megrendeléséhez fogják kötni.

Gruhala Péter, a Deloitte vezetési tanácsadás üzletágának vezetője elmondta: 2009-ben is komoly hatása lehet annak, hogy az Európai Bizottság a következő években a mobil végződtetési díjak mintegy 70 százalékos csökkenését szeretné elérni. A szolgáltatók az így keletkező bevételkiesés ellen keresztfinanszírozási modellekre támaszkodhatnak – vélekedett. Bodor Kornél a TMT szektorra jellemző másik tendenciaként olyan csomag-ajánlatok terjedését emelte ki, amelyek a televízió-készülékekhez kapcsolt kábeltévé előfizetést, zenelejátszókhoz kínált zenei tartalmakat, vagy a számítógépek megvásárlásával együtt járó, bővített technikai támogatást tartalmaznak.

A 2009-es esztendő talán legnagyobb kihívása az lehet, hogy a szolgáltatók képesek-e bevételt termelni a szervereiket elözönlő ingyenes felhasználói tartalomból – vélekedett Bodor Kornél, aki rámutatott arra, hogy videók millióinak, fotók milliárdjainak a tárolása és megosztása az interneten egy szolgáltatótól akár évi 100 millió dolláros ráfordítást is megkövetelhet. Ennek fényében úgy vélte: nem kizárt, hogy a tartalmak közzétételéért a jövőben fizettetni fognak a felhasználókkal, például annak függvényében, hogy hány barátjukkal szeretnék megosztani azokat a nyilvános felületen.

Kigyós Zsuzsa, a Deloitte Pénzügyi tanácsadás üzletágának igazgatója szerint 2009-ben várhatóan megszaporodnak a digitális jogokat, szellemi tulajdont érintő, illetve a modern készülékek használatával összefüggő peres ügyek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik