Élet-Stílus

Megbénította a hó Londont

Az utóbbi két évtized legnagyobb havazása miatt összeomlott a közúti és a légi közlekedés Londonban és környékén: kora estére 30-40 centiméteres hótakaró borította az angol fővárost, és délután újabb sűrű havazás kezdődött. A felfordulás miatt számos budapesti repülőgépjáratot is töröltek.

Hétfőn többször is leállították a forgalmat a Londont kiszolgáló öt nagy nemzetközi repülőtér közül a Heathrown, a Lutonon és a Gatwicken a pályák tisztítása miatt. A City repülőtér folyamatosan zárva volt egész nap, és a Stansted is komoly fennakadásokkal működött. Heathrow-n a délelőtti zárlat elrendelése előtt leszállt utolsó gép, a Cyprus Airways Larnacából érkező járata már a terminál felé tartva lecsúszott a gurulóútról, és orrfutóműve a beton melletti talajba ragadt. Sérülés nem történt, az utasokat buszokkal szállították a terminálhoz.

A British Airways, a legnagyobb brit légitársaság hétfőn közölte, hogy aznapra minden európai járatát törölte Heathrow-ról, ami a BA mindhárom budapesti járatát érintette. Nem indult el a Ferihegyre közlekedő 868-as délelőtti járat, és törölték a délutáni, 866-os számú, valamint az esti, 870-es budapesti British Airways-járatot is. Töröltek hétfői budapesti járatokat Lutonról és Gatwickról is.

Nézze meg az FN Tudósító (zsebibaba) fotóit az angliai hóhelyzetről!

Nézze meg az FN Tudósító (Zsebibaba) fotóit a londoni hóhelyzetről!

A Transport for London, a brit főváros tömegközlekedéséért felelős vállalat hétfőn teljesen leállította az autóbuszok közlekedését Londonban a havas utak okozta veszélyekre hivatkozva, így mind a nyolcezer piros londoni busz a garázsokban maradt. A londoni városi buszokon egyébként naponta hat millióan utaznak. Súlyos fennakadások voltak a 400 kilométeres londoni metróhálózaton is, amelynek 12 fővonalából tíz leállt, vagy csak részlegesen működött. Nagy-Britannia déli vidékein több száz iskolában tanítási szünetet rendeltek el.

Londonban 18 éve nem esett ekkora hó; legutóbb 1991 februárjában volt ilyen mértékű havazás a brit fővárosban és környékén. Nagy-Britannia az utóbbi másfél évtized legkeményebb telét éli: a meteorológia hivatalos kimutatása szerint 1995-96 óta nem volt ilyen hideg a tél az általában enyhébb atlanti klímához szokott országban. Rendszeresek a mínusz 10 fok alatti hőmérsékletek, a déli partok előtt évtizedek óta először több helyen befagyott a tenger.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik