Élet-Stílus

Hatodik helyen zárt a Hajdu-csapat

Az utolsó mérkőzését három góllal elveszítette a németekkel szemben a magyar férfi kézilabda-válogatott a horvátországi világbajnokságon. Nagy Laciék a torna végére elkészültek az erejükkel, de így is minden dicséret megilleti a csapatot.

A találkozóra annak ellenére közel százötven magyar szurkoló érkezett, hogy nem az eredetileg kiírt 20 órakor, hanem már délután 3-kor pályára kellett lépni a címvédő ellen. Sinka László csapatvezető elmondta: szerinte akár ezren is eljöttek volna Zágrábba, ha a nap utolsó meccse a magyar válogatotté. Az időjárás sem volt kedvező, mert a horvát fővárosba vezető úton hol hó, hol havas eső esett egész nap.

Három óriási gól vezette be a meccset, Kaufmann (kétszer) és Nagy is távolról talált be. A kapusok eleinte nem találkoztak a labdával, ha nem lett gól, akkor az a blokkoknak vagy a pontatlan célzásnak volt köszönhető. A német átlövő változatlanul remekül lőtt, a válogatottól búcsúzó Puljezevics nem tudta fogni kísérleteit.

Kaufmann az első félidőben tarthatatlan volt (Galéria)

Kaufmann az első félidőben tarthatatlan volt (Galéria)

Nagy iramú volt az összecsapás, a rohanásban felváltva vezettek az együttesek, majd a németek egyre többször tudták megjátszani beállósukat, Tiedtkét, ráadásul Lichtlein is egyre jobban védett, így a 18. percben 11-7-es hátránynál Hajdu János szövetségi kapitány időt kért, és több poszton cserére szánta el magát. Törő büntetőt rontott, míg a németek sorozatban hatszor találtak be hét perc alatt.

lazarov rekordja

Macedónia válogatottja végzett a 11. helyen, miután a csütörtöki helyosztón legyőzte a dél-koreai csapatot Zágrábban. A találkozó legjobbja a korábbi veszprémi kedvenc, Kiril Lazarov volt, aki 15 gólt dobott és ezzel a nemzetközi szövetség (IHF) statisztikája szerint megdöntötte az egy világbajnokságon szerzett találatok számát, s 92 góllal zárta a tornát. A korábbi rekordot a dél-koreai Kjung Szin Jun tartotta, aki az 1995-ös izlandi vb-n 86-szor volt eredményes. Lazarov – aki 2002-2007-ig erősítette a Veszprémet – több mint tízgólos átlaggal zárt.

A Bundesligában védő, és a nyáron Veszprémbe visszatérő Fazekas szép hárítással mutatkozott be, aztán Iváncsik Tamás lőtt látványos gólt a levegőben úszva. A félidő végén megtorpantak a németek, s végül háromgólos előnnyel vonulhattak pihenőre. A vb-n eddig alig szereplő Kaufmann hétszer volt eredményes az első játékrészben.

A folytatásban felzárkózott a magyar csapat (16-15), azonban Glandorf gyorsan duplázott, és ez lendületet adott a többieknek (21-15). Szervezettebb lett a németek védekezése, a falat nem tudta áttörni senki, ha meg igen, akkor a vb-újonc Heinevetter hárított ziccert. Ezzel párhuzamosan a magyar védőfal lett átjáróház, és sok volt az eladott labda is.

A 42. percben már 23-16 volt az állás, és Hajdu próbálta menteni a menthetőt. A “fejmosás” és cserék után feljavult a védekezés, is megkezdte a tetemes hátrány csökkentését a válogatott. “Veletek vagyunk! Veletek vagyunk!” kiállítással buzdította az együttest a lelkes magyar tábor.

Kattintson!

Kattintson!

A két évvel ezelőtti világbajnokok hosszú gólcsendet tartottak, így ők is időt kértek 23-19-nél, a 49. percben. A hajrára összeszedték magukat, tartani tudták biztos előnyüket. Közben Fazekas is próbált gólt dobni, de távoli kísérlete éppen mellé ment. Kétperces létszámfölényben a magyarok csak egyszer voltak eredményesek, és így minden remény elszállt a hátrány ledolgozására.

hajdu jános szövetségi kapitány

“Egyértelműen a fáradtság és a frissesség döntötte el az ötödik hely sorsát. Támadásban nem tudtuk megelőzni a német védőket, míg a mi védőfalunk rendre lemaradt az ágyúként lövő Kaufmannról, aki sokkal pihentebb volt nálunk. Mindkét félidőben volt 4-5 perc, amikor sokat hibáztunk. Ezzel el is ment a meccs. A csapatban sok van, támadásban és védekezésben is vannak tartalékaink. Úgy hiszem, hogy már a jövő évi ausztriai Eb-n meglepetést okozhatunk.”

A magyarok előzetesen a nyolc közé kerülést tűzték ki célul, ezt sikerült túlszárnyalni. A mostani eredmény hatmillió forintot ér a csapatnak, amely ezt megelőzően négyszer végzett a legjobb hatban: 1986-ban második, 1997-ben a negyedik, 1990-ben és 2003-ban a hatodik volt. A válogatott péntek délelőtt utazik haza.

Férfi világbajnokság, helyosztók
Az 5. helyért:
Németország-Magyarország 28-25 (16-13)
Gól: Kaufmann 8, Tiedtke 6, Müller 3, Glandorf 3, Jansen 3, Klein 2, Strobel 2, Schöne 1, illetve Nagy 5, Császár 4/1, Ilyés 4, Mocsai 3, Iváncsik T. 3, Gál 2, Iváncsik G. 1, Harsányi 1, Zubai 1, Törő 1/1

A további program
A 7. helyért:
Svédország-Szerbia 37-29 (20-16)

A 9. helyért:
Norvégia-Szlovákia 34-27 (18-14)

A 11. helyért:
Macedónia-Koreai Köztársaság 32-31 (14-14)

Péntek
Elődöntők:
Dánia-Franciaország 17:30 ó, Split (Sport2)
Horvátország-Lengyelország 20:30 ó, Zágráb (Sport2)

Vasárnap (Zágráb):
A 3. helyért 15 ó (Sport1)
Döntő 17:30 ó (Sport1)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik