Élet-Stílus

Zuhanórepülésben a turizmus

Minden korábbinál kedvezőtlenebbek a világ turizmusával kapcsolatos várakozások. Nálunk a belföldi turizmus, ezen belül is az alacsonyabb kategóriájú szállodák jöhetnek ki jól a válságból. A hazai szakemberek az idei évre stagnálást, jövőre növekedést várnak.

Lehúztuk a vécén – így summázta a Magyar Turizmus Zrt. (MT) decemberi sajtótájékoztatóján Niklai Ákos elnök annak a 200 millió forintnak a sorsát, amit a társaság a Budapest Winter Invitation (BWI) kampányra költött. Az év végi ferihegyi sztrájk miatt ugyanis a turisták száma elmaradt a várttól, s a cég vezetősége szerint emiatt komoly veszteséget kellett elkönyvelniük. A tíz járat kiesésével, ezer vendéggel, négy vendégéjszakával (a BWI keretében ennyi időt töltenek el a vendégek Budapesten) és napi 200 eurós költéssel kalkulált összeg azóta vélhetően milliárdos nagyságrendűre dagadt. A napokban Róna Iván, az MT vezérigazgatója megkeresésünkre újabb becsült összeget nem mondott, mindössze annyit jegyzett meg, hogy a bevételkiesés jelentős, hiszen Ferihegyen körülbelül 120 járatot töröltek. Ha az előbb említett paraméterekkel számolunk, ez éppen 2,4 milliárd forint, vagyis a társaság 2008-as marketingbüdzséjének csaknem a fele.

Szép remények

Ez persze nem jelenti azt, hogy a marketingre fordított összeg fele egy az egyben elúszott, de tény, hogy a helyzet nem túl rózsás. „Az év végi időszakban Budapest különösen népszerű úti cél, így a sztrájkok elsősorban a főváros forgalmát befolyásolták. Budapest speciális helyzetben van: a turizmusból származó bevételek 70 százaléka a fővárosé, ha itt baj van, az az egész ágazatra veszélyes” – mondta Róna Iván. Kopócsy Andrea, a Magyar Szállodaszövetség elnöke úgy vélekedik, hogy az idén kevesebb külföldi érkezik majd, s rövidebb tartózkodási idővel, alacsonyabb költésekkel kell számolni, ráadásul a szakmai rendezvények száma is csökken.

Zuhanórepülésben a turizmus 1

A visszaesés már az év végén tapasztalható volt, a decemberi szállodaforgalom becslések szerint hozzávetőleg öt százalékkal volt alacsonyabb, mint egy esztendővel korábban. A tendencia már a nyári hónapok óta tapasztalható, a legnagyobb vesztesek a budapesti szállodák, ezen belül is a négy- és ötcsillagos hotelek. De a sok kedvezőtlen esemény és borúlátás ellenére abban azért egyetért a szakma, hogy a jelenlegi helyzetben sem feltétlenül jár mindenki rosszul: a belföldi forgalom kismértékben akár még növekedhet is, hiszen itthon üdülni olcsóbb lesz, mint kiutazni. S mivel a válság a drága szállodáktól az olcsóbbak felé „halad”, az alacsonyabb kategóriájú szolgáltatók, wellnesslétesítmények számára még jól is jöhetnek a nehezebb idők.

Átalakulóban

Annál rosszabb a helyzet a beutazó turizmust illetően. Az Egyesült Nemzetek Idegenforgalmi Világszervezete (UNWTO) már 2008 első felében a korábbinál kisebb mértékű (3-4 százalékos) növekedést vetített előre a tavalyi évre, és végül mindössze 2-3 százalékos növekedést sikerült elérni. A társaság 2009. évi előrejelzése szerint az idén a nemzetközi turistaérkezések száma stagnál vagy legfeljebb kétszázalékos növekedést mutat. A magyar GDP 8,5 százalékát kitevő turizmus esetében a válság a magáncélú és a hivatásturisztikai utazásokat egyaránt befolyásolja, hiszen az utazásokon és a rendezvényeken viszonylag könnyen lehet spórolni.
A nagy szállodák és szállodaláncok képviselői már most a szakmai rendezvények, konferenciák elmaradásáról vagy elhalasztásáról számolnak be, és az egyéni üzleti utazók között is egyre többen vannak, akik egyetlen éjszakát sem töltenek Magyarországon.

„Noha a turisztikai kereslet megtorpanni látszik, a turizmus az életminőség olyan fontos elemévé vált, hogy az európai fogyasztók akár más termékekről, szolgáltatásokról való lemondás árán is igyekeznek megvalósítani utazásaikat” – állítják az MT vezetői. A kereslet változásának ugyanakkor része, hogy növekszik a közeli országokba való és a belföldi turizmus szerepe, illetve átalakulnak a fogyasztói szokások: például lemondunk az évi második, harmadik utazásról vagy a légi közlekedés rovására népszerűbbé válhat a vasúti és az autóbuszos közlekedés.

Hároméves terv

Az MT most először dolgozott ki hároméves marketingstratégiát. A társaság legfontosabb középtávú céljai között szerepel egy erős, egységes Magyarország márka kialakítása, továbbá a külföldi és hazai vendégek, illetve az általuk eltöltött vendégéjszakák számának szinten tartása 2009-ben. 2010-ben és 2011-ben a vendégszám 3-4 százalékos növekedésével szembesülne szívesen a marketingszervezet vezetősége, és tervbe van véve a vendégéjszakák számának 1-2 százalékos növelése is. Ennek megfelelően az idén a bevételek szinten tartása, az elkövetkezendő két évben pedig a 3-4 százalékos bővülés a cél.

A fő turisztikai termék külföldön Budapest és környéke, a Balaton, a hivatás- és az egészségturizmus lesz. Ez utóbbi a belföldi kommunikációban is kiemelt terület, csakúgy, mint a természetes vizeink és az eseményturizmus. Folytatódnak a tematikus évek, 2009 a kulturális turizmus, 2010 pedig a fesztiválok éve lesz.

Akárcsak tavaly, az MT az idei évben is ötmilliárd forintos marketingbüdzséből gazdálkodhat: külpiaci marketingtevékenységre 2,995 milliárd, belföldi kampányokra pedig 1,405 milliárd forint jut. Az MT 22 országban 24 külképviselettel dolgozik, innen származik a beutazó turizmus 90 százaléka. Az idén a társaság a 2008-ban bevezetett arculat felhasználásával kampányol külföldön. „Bár a külpiaci marketingkommunikáció egységes, a marketingeszközökön megjelennek az egyedi, küldőpiac-specifikus jegyek is” – mondta Niklai Ákos, hozzátéve, hogy az üzenet minden esetben az, hogy Magyarország egy izgalmas, életvidám, különleges, színes világ, teli szenvedéllyel. A szlogen pedig: Hungary, a love for life. Mindeközben a belföldi kampány 2009-es szlogenje az „Itthon láss csodát!”, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy itthon is vannak olyan (kulturális) látnivalók, amelyeket nem ismerünk, és érdemes megnéznünk. A kampány keretében többek közt 2=3, illetve 3=4 szálláskedvezmény-akciókkal találkozhatunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik