Élet-Stílus

Katar labdarúgó-világbajnokságot rendezne

Katar hétfőn hivatalosan is jelezte a 2018-as vagy a 2022-es labdarúgó-világbajnokság megrendezésére irányuló szándékát.

„Meg tudom erősíteni, hogy a katari labdarúgó-szövetség ma eljuttatott a nemzetközi szövetségnek egy levelet, amellyel formálisan is kinyilvánította rendezési elképzelését” – mondta hétfő este Saúd al-Muhanadi főtitkár az AFP hírügynökségnek.

Katari futballisták: házigazdaként szerepelnének a vb-n

Katari futballisták: házigazdaként szerepelnének a vb-n

Katar mellett mostanáig Anglia, valamint Belgium és Hollandia, továbbá Spanyolország és Portugália együttesen tett hasonló konkrét lépést, míg Japán, Kína, Mexikó, az Egyesült Államok, Oroszország, Ausztrália és Kanada fejezte ki érdeklődését.
A FIFA február 2-ig várja a hivatalos jelentkezéseket.

A lehetséges vb-házigazdáknak vállalniuk kell, hogy az aranyéremről döntő mérkőzést legalább 80 ezer néző befogadására alkalmas arénában bonyolítják le, és a többi találkozót is minimum 40 ezres stadionokban rendezik, ez utóbbiakból tizenkettővel kell rendelkeznie a vendéglátónak.
A két torna helyszínéről 2010 decemberében határoz a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség végrehajtó bizottsága.

Katar, pontosabban a főváros Doha a 2016-os olimpiának is otthont adott volna, de pályázata nem ment át a rostán a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnál (IOC). Katar ugyanakkor sikeresen bonyolította le a 2006-os Ázsiai Játékokat, majd 2011-ben házigazdája lesz a labdarúgó Ázsiai Kupának.

A soron következő, 2010-es labdarúgó-világbajnokságnak Dél-Afrika, míg a négy évvel későbbinek Brazília ad otthont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik