Élet-Stílus

Australian Open: a címvédő feladta, Federer tarolt

Nem lesz címvédés egyesben az ausztrál nyílt teniszbajnokságon, a férfi egyesben tavaly győztes szerb Novak Djokovics ugyanis a negyedik szettben, vesztes állásnál feladta az amerikai Andy Roddick elleni negyeddöntős meccsét. A svájci Roger Federer simán, mindössze három gémet veszítve jutott tovább.

A női címvédő, az orosz Marija Sarapova az idén nem indult a melbourne-i Grand Slam-viadalon, míg a férfi egyesben tavaly győztes szerb Novak Djokovicsnak a negyeddöntő jelentette a végállomást. A szerb játékos a negyedik szettben, vesztes állásnál feladta az amerikai Andy Roddick elleni találkozóját.

Az első játszmában még semmi sem utalt arra, hogy ez lesz a vége, ráadásul Djokovics – miután mind a ketten hozták saját szervajátékaikat – a rövidítést megnyerve lépéselőnybe került. A második és a harmadik szettet ugyanakkor 6:4-re, illetve 6:2-re elveszítette. A harmadik menetben már ápolást kért, majd a negyedik elején, 1:2-es állásnál jelezte, neki ebből elég volt.

Novak Djokovics: valami véget ért (MTI/EPA)

Novak Djokovics: valami véget ért (MTI/EPA)

„Soha nem adok fel mérkőzést ok nélkül. Motivált voltam,
és folytatni akartam a küzdelmet, noha már korábban is feladhattam volna, végül a testem nem bírta” – mondta a világranglista harmadik helyen álló szerb teniszező, aki két napja a hajnali órákban fejezte be a ciprusi Markosz Bagdatisz elleni mérkőzését, és nem tudta kellőképpen összeszedni magát.

Djokovics hozzátettette, a melbourne-i forráság is megviselte, izomgörcsei voltak, és egy idő után már a mozgás is nehezére esett. Egyébiránt éppen a kánikula miatt szeretett volna este játszani, ugyanakkor a szervezők nem teljesítették az óhaját.

Érdekes, hogy az ellenfele nem vette észre, hogy gondjai vannak. „Amíg nem kért orvosi segítséget, azt hittem, rendben van. Nehéz mérkőzései voltak előzőleg, nyilván felélte a tartalékait” – magyarázta a győztes Roddick, aki viszont jól érezte magát, kiváltképp, hogy jól ment neki a játék.

Az amerikai játékos ugyanakkor sportszerűen megjegyezte: „Szomorú, hogy Novaknak így kellett búcsúznia. Tudom, hogy nagyon keményen dolgozott az elmúlt évben, és rossz, hogy egészségügyi gondok miatt esélye sem lehetett a címvédésre.”

Roddick az elődöntőben a háromszoros Australian Open-bajnok, 14. Grand Slam-győzelmére hajtó Roger Federerrel találkozik. A svájci klasszis kiváló formában van, a szerdai negyeddöntőben villámgyorsan, egy óra húsz perc alatt győzte le az argentin Juan Martin del Potrót. Mindössze három gémet engedélyezett az ellenfelének; a második és a harmadik szettet nullára nyerte.

„Nem számítottam ilyen sima meccsre, ritka az efféle eredmény, és azt sem hiszem, hogy az ellenfelem a legjobb formájában játszott. Igyekszem a helyén kezelni a dolgot” – így Federer.

A nők között az orosz Vera Zvonarjova jutott elsőként az elődöntőbe, miután simán nyert a francia Marion Bartoli ellen.
Őt követte honfitársa, Dinara Szafina, aki a hazai közönség előtt játszó Jelena Dokicon lépett túl. A két győztes egymással mérkőzik a finálés szereplésért.

évszázad hőségrekord várható

Bár a játékosoknak már eddig is meggyűlt a bajuk a kánikulával, a következő napokban évszázados rekordhőséget várnak a meteorológusok Melbourne-ben.

A jelenlegi 35-36 fok után szerdán 41, csütörtöktől szombatig pedig 40 fok körüli csúcshőmérséklet várható, ehhez hasonló négy napra pedig 1908 óta nem akadt példa.


Australian Open, negyeddöntő, férfiak:

Federer (svájci, 2.)-Del Potro (argentin, 8.) 6:3, 6:0, 6:0
Roddick (amerikai, 7.)-Djokovics (szerb, 3.) 6:7 (3-7), 6:4, 6:2, 2:1-es állásnál a címvédő Djokovics feladta a meccset.

Nők:
Zvonarjova (orosz, 7.)-Bartoli (francia, 16.) 6:3, 6:0
Szafina (orosz, 3.)-Dokic (ausztrál) 6:4, 4:6, 6:4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik