Élet-Stílus

Anyagilag is támogatják a sérült súlyemelőt

Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter 300 ezer forintos támogatásban részesítette Baranyai János súlyemelőt, aki a pekingi olimpián súlyosnak tűnő sérülést szenvedett, szakítás közben kifordult a jobb könyöke.

A tárcavezető személyesen nyújtotta át a pénzjuttatásról
szóló dokumentumot a versenyzőnek abban az V. kerületi rendelőintézetben, ahová műtétjét követően utókezelésre jár.

Baranyait – akinek szakításgyakorlat közben, a 148 kilós teher alatt csúnyán kifordult a jobb könyöke – sérülése miatt jelentős anyagi veszteség is érte, s mivel a sportági szövetség anyagi helyzete nem kedvező, csak olyan betegbiztosítást kötöttek rá, amely baj esetén csupán minimális kártérítést garantál.

Elmondása szerint egészen pontosan háromezer forintot kapott biztosítási “bánatpénz” gyanánt, miközben minimálbérből él, Oroszlányban edz, és kizárólag a versenyekre utazik klubjához, Nyíregyházára.

A súlyemelőn mindenesetre már nyoma sem látszik a műtétnek, s egy pekingi tetoválás került a szörnyű látványhoz képest végül is szerencsés végkimenetelű sérülés helyére.

Pályafutása újrakezdéséhez azonban a jelenleginél biztosabb anyagi háttér is kellene neki, ezért is jött jókor – a Bodnár András pólós olimpiai bajnok vezette Mező Ferenc Közalapítvány százezer forintja után – a mostani miniszteri segítség.

„Felhívott Gyenesei István sportért felelős miniszter, és ígéretének megfelelően most támogatást kaptam tőle” – mondta Baranyai, aki a pekingi sokkot követő felépülés után a múlt év végén öt kilóval próbálkozott első alkalommal, jelenleg 80 kilónál tart, s az a célja, hogy ismét elérje az olimpia előtti 150 kg körüli tudásszintjét. „Szeretnék ott lenni a novemberi, dél-koreai vébén, remélem sikerül, nincs panaszom és úgy érzem, hogy napról napra jobban megy az emelés” – mondta a sportoló.

Gyenesei az MTI kérdésére így fogalmazott: „A pekingi dráma után nagy volt az együttérzés Baranyai iránt, de ez segítségben már nem nyilvánult meg. Örülök, hogy nekem lehetőségem nyílt adni. A 300 ezret átutaltuk a sportoló egyesületének, amely az összeget csakis az ő felkészítésére használhatja fel”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik