Élet-Stílus

Kiesett a címvédő az FA-kupában

A Portsmouth a második ligás Swansea ellen otthonában bukott el az FA-kupa negyedik fordulójában. A Fulham csapatánál is rezgett a léc, s a Chelsea is csak a hajrában dőlhetett hátra.

A Chelsea ugyan két góllal felülmúlta az Ipswich csapatát, ám távolról sem sétagaloppban. Bár Michael Ballack Ashley Cole átadása után korán vezetést szerzett a hazaiaknak, az 1981-es UEFA-kupagyőztes bő negyedóra múlva válaszolt.

A 34. percben Bruce egyenlített, kihasználva, hogy a londoniak elméláztak egy rögzített helyzetnél. Szünet után Ballack egy húszméteres szabadrúgással ismét előnyhöz juttatta övéit, míg a hajrában Lampard duplázta meg az előnyt: szintén szabadrúgásból.

A címvédő búcsúzott az FA-kupától. A hullámvölgyből kilábalni készülő Portsmouth ugyanis alulmaradt a walesi Swansea együttesével szemben: a Pompey bukása már az első félidőben formát öltött.

A hazai együttes „nagy riválisától”, a Southamptontól kölcsönben a Swansea csapatában ügyködő Nathan Dyer szerzett vezetést egy távoli lövéssel, míg a játékrész utolsó percében jason Scotland értékesítette a Jordi Gomet buktatásáért megítélt tizenegyest.

Ballack két góllal tolta a Chelsea szekerét (dpa)

Ballack két góllal tolta a Chelsea szekerét (dpa)

Szünet után a hazai együttes mindent megpróbált, ám támadói nem tudtak kifogni a jó napot kifogó Konsztantinopulosz kapuson.

Három magyar érdekeltségű gárda már készülődhet a nyolcaddöntőre az angol FA-kupában, Fülöp Márton Sunderlandje ugyanakkor szombati döntetlenje után újrajátszásra kényszerül.

Gera Zoltán csapata, a Fulham az ötödosztályú Ketteringet, Halmosi Péter együttese, a Hull City pedig a harmadik ligás Millwallt búcsúztatta – mindkét játékos kezdett, majd előbbit a 69., utóbbit pedig a 66. percben lecserélték.

A Portsmouthoz hasonlóan a Fulham is megkínlódott alacsonyabb osztályú ellenfelével: csak az utolsó pillanatokban tudott a Kettering fölé kerekedni. A 88. percig a lelkes hazai játékosok tartották a lépést nevesebb ellenfelükkel: a hajrában viszont Davies kanyarintása után az épp Gerát váltó Zamora csúsztatott Andy Johnson elé, s a támadó nem hezitált. Később Zamora maga is betalált, beállítva a végeredményt.

A Priskin Tamás nélkül felálló, másodosztályú Watford a Crystal Palace-t legyőzve jutott a legjobb 16 közé. A Sunderland Blackburn elleni meccsén nem született gól – a hazaiak kapuját Fülöp Márton védte.

A bajnokságban címvédő, BL-győztes Manchester United egy góllal nyert a vendég Tottenham Hotspur ellen, s ezzel bejutott a legjobb 16 közé. A két együttes – amely március elsején a Ligakupa fináléjában is megmérkőzik – tavaly is a sorozat ezen szakaszában találkozott egymással, s akkor is az MU került tovább.

A Vörös Ördögök 11-szer, a Spurs pedig 8-szor nyerte meg korábban az FA Kupát.

fa-kupa, 4. forduló (a 16 közé jutásért)

Hartlepool (III. osztályú)-West Ham 0-2 (0-1)
Gól: Behrami (44.), Noble (47., 11-esből)

Chelsea-Ipswich Town (II.) 3-1 (1-1)
Gól: Ballack (16. 59.), Lampard (85.) illetve Bruce (34.)

Wolverhampton (II.)-Middlesbrough 1-2 (0-1)
Gól: Vokes (63) ill. Alves (44.), Emnes (83.)

Sunderland-Blackburn Rovers 0-0

Watford (II.)-Crystal Palace (II.) 4-3 (2-0)
Gól: DeMerit (17.), Cork (27.), Hoskins (67.), Rasiak (70.) ill. Hill (48.), Ifill (83., 95.)

West Bromwich-Burnley (II.) 2-2 (2-1)
Gól: Koren (31.), Kim (45.) ill. Alexander (25., 11-esből), Paterson (89.)

Portsmouth-Swansea (II.) 0-2 (0-2)
Gól: Dyer (26.), Scotland (45., 11-esből)

Doncaster (II.)-Aston Villa 0-0

Hull City-Millwall (III.) 2-0 (1-0)
Gól: Turner (15.), Ashbee (84.)

Kettering Town (V.)-Fulham 2-4 (1-1)
Gól: Westcarr (36., 83., a második 11-esből), ill. Davies (12.), Murphy (77.), Johnson (88.), Zamora (89.)

Sheffield United (II)-Charlton (II) 2-1 (1-0)
Gól: Webber (26.), Hendrie (62.) ill. Dickson (69.)

Torquay (V)-Coventry (II) 0-1 (0-0)
Gól: Ward (87.)

Manchester United-Tottenham 2-1 (2-1)
Gól: Scholes (35.), Berbatov (36.) ill. Pavljucsenko (5.)
A döntetlennel végződött párharcokban újrajátszásra kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik