Élet-Stílus

Menjek vagy maradjak: Presser-koncert vagy Hitler utolsó napjai

A hétvégére havazást jeleztek előre az időjósok, így senkit sem akrnánk lebeszélni egy jó kis szánkózásról, síelésről, de jeleznénk, hogy nem csak a testnek kell a karbantartás. A léleknek ajánlunk ezért edzőprogramot a hétvégére, hogy ne csak hálni járjon belénk. A lényeg, hogy találtunk pár olyan koncertet, családi programot, amiért érdemes kidugni az orrunkat. Ha azonban inkább az otthon melegét választjuk, akkor is tarthatunk szárazedzést.

A kérdés tehát a régi: Menjek vagy maradjak?

Menjek…

Péntek, január 23.

Most pénteken a Trafóban belehallgathatunk, hogy vajon min is dolgozik Tövisházi Ambrus zenekara, az Erik Sumo Band, akik idén adnak majd ki lemezt. Azt egyelőre már lehet tudni, hogy erre az alkalomra egy mini-kórust toboroztak össze Búgócsigák néven. Persze mellettük most is énekel majd Harcsa Veronika és Kiss Erzsi is. Előzenekar a PASO-ból ismert KRSA lesz,, akivel a Budapest Riddim Band lép fel. A péntek este ugye a leggyakoribb esetben arra való, hogy hangos zenével tánccal vezessük le héten felgyülemlett feszültséget. Erre az célra kiválóan megfelel a Kuplungban a Goulasch Exotica DJ-szettje, amelyhez Maszkura valódi harmonikamuzsikát szolgáltat majd. A magyar autentikus népzenét az aktuális modern zenei irányzatokkal vegyítő Golasch Exoticának egyébként nemrégiben jelent meg lemeze, amiről a FigyelőNeten is elismeréssel írtunk, így jó esélyünk lehet egy kiadós bulira, ha itt akarjuk kiengedni, ha nem is a kuplungot, de a gőzt.

Szombat, január 24.

Mint korábbi interjúnkban Presser Gábor elmondta, már fél éve elkezdte a felkészülést a mostani Sportarénában rendezendő koncertre. Így az Omegában és az LGT-ben legendává vált Pici bácsi rajongói biztosan nem fognak csalódni. A beharangozó szerint az előadás azért kezdődik19 órakor, mert előreláthatólag 3 óránál is hosszabb lesz. Ugyan a koncert dalait meg lehet szavazni az esemény weboldalán, azt nem lehet látni, hogy melyik számra hányan adták le voksukat, így nem tudjuk megjósolni a nyerteseket. A Pecsában mindeközben a múlt egészen másképpen elevenedik meg. Itt ugyanis Tribute fesztivál lesz, ami nagyon vicces, és nagyon posztmodern dolog. Persze nem mindegy, hogy Guns n’ Roses, AC/DC, Iron Maiden, vagy Hollywood Rose, AB/CD vagy Iron Maidnem. Persze a Rolling Stones, a Pink Floyd, Jimi Hendrix, a Doors, a Motörhead is kap a tiszteletadásból. A rajongók pedig jelentősen olcsóbban hallgathatják meg kedvencük hazai képviselőitől a kedvenc számaikat. Persze ezt lehet egyfajta rocktörténeti áttekintésnek, zenei időutazásnak is felfogni az egészet. De csak egy jó bulinak is 23 fellépővel 13 órányi tömény zenével, élő koncertekkel.


Vasárnap, január 25.

A Brass in the Five rézfúvós kvintett vasárnap kétszer is fellép a Zeneakadémián. Az együttes 1992 szeptemberében alakult. Az eltelt 16 év alatt megfordultak az ország valamennyi jelentős koncerttermében és számos rádió-televízió felvételük készült. Pályafutásuk során pedig a világ számos pontján népszerűsítették a magyar rézfúvós kamarazenét. Alapítói az UMZE (Új Magyar Zene Egyesület) kortárszenei együttesnek is. Emellet 8 lemezük is megjelent. Vasárnapi családi zenehallgatásra nem is lehet talán jobb kikapcsolódás. Ha pedig a családban olyan gyerekek is vannak, akik egy koncertet nem bírnak végigülni, akkor irány a Művészetek Palotája, ahol a szokásos hétvégi Cifra Palota várja a gyerekeket. A kézművesség, az ügyességi, készségfejlesztő és logikai játékok, a szellemi vetélkedők, valamint a különböző színpadi előadások iránt érdeklődő gyerekek itt magukra találhatnak. A sorozat keretében Hetedhét ország címen minden hónap utolsó vasárnapján egy-egy magyarországi város és megye mutatkozik be, felvonultatva saját kultúrájának legjavát, az onnan érkező, legkülönbözőbb művészeti ágakat képviselő művészek, fellépő diákcsoportok segítségével. Most Salgótarján természeti és művészeti értékeiből kaphatnak a résztvevők ízelítőt.

Menjek vagy maradjak: Presser-koncert vagy Hitler utolsó napjai 1

…moziba

A felkavaró dráma (A szabadság útjai) hatása alól nehezen szabadulunk. Segítségünkre lehet a hét többi filmbemutatója, a bennük megmutatkozó melegszívű humánum (Cselek, Amal), vagy a fantáziált világ (Underworld – A vérfarkasok lázadása) vagy a hagyományos gengszterfilm izgalma (Halálos közellenség – 2. rész), vagy a meglepő műfaji elegy (Sukiyaki Western Django), esetleg a harmadik dimenzió (Szafari 3D – A dél-afrikai kaland).

Menjek vagy maradjak: Presser-koncert vagy Hitler utolsó napjai 1

Bővebben >>

…kiállításra

Angyalföldi underground – Graffiti. Miért és miért nem? címmel látható kiállítás keddtől Budapesten. Az Angyalföldi Helytörténeti Gyűjteményben berendezett kétszintes tárlat párbeszédet kezdeményez a “falfirkászok” és a többségi társadalom képviselői, elsősorban elismert művészek és gondolkodók között.

Menjek vagy maradjak: Presser-koncert vagy Hitler utolsó napjai 1

Bővebben >>

—-Tévéajánló—-

… maradjak

Ha otthon maradunk, legjobb, ha olvasunk, főzőcskézünk, esetleg zenét hallgatunk, de azért találtunk pár olyan filmet is a tévében amiért érdemes bekapcsolni a dobozt. Van amelyiket szinte akárhányszor újra lehet nézni.

… tévézni

Péntek, január 23.
22:45
m1

A repülő tőrök klánja

Akinek tetszett Yimou Zhang gyönyörű filmje, a Hős, az biztosan nagyon várja, hogy megnézhesse ezt a nehezen megszerezhető filmet. A történet szerint 859-ben járunk, Kínában: a hajdan virágzó Tang dinasztiára sanyarú idők járnak. Egymást követik a lázadások, miközben a korrupt kormányt teljesen lefoglalják az engedetlen hadsereg soraiból szerveződő szabadcsapatok elleni harcok. Ezek közül a legjelentősebb a Repülő Tőrök Háza nevet viseli, és napról napra erősebbé válik egy rejtélyes harcos vezetése alatt. Két ifjú parancsnok, Jin és Leo azt a feladatot kapja, hogy ejtsék foglyul az ismeretlen vezért, amelynek végrehajtásához rafinált tervet eszelnek ki. Jin magányos harcosnak adja ki magát, Szél álnéven, és megmenti a börtönből Meit, a vak forradalmárlányt, majd elnyerve bizalmát, elkíséri a titkos szervezet főhadiszállására…

Menjek vagy maradjak: Presser-koncert vagy Hitler utolsó napjai 1


Szombat, január 24.
21:45
Duna Televízió

A bukás – Hitler utolsó napjai

Berlin, 1945 április. Egy nép a bukására vár. Miközben az utcákon kétségbeesés tombol, Hitler a Harmadik Birodalom teljes pusztulását a bunker falai között éli át. Jóllehet Berlint már lehetetlen tartani, a Führer tiltakozik a búvóhely elhagyása ellen – Albert Speer építészhez hasonlóan “a színpadon akar lenni, amikor legördül a függöny”. Már csak néhány órája maradt, mielőtt közös öngyilkosságuk előtt feleségül veszi Eva Braunt. A vég elkerülhetetlenül közeleg, Hitler mindent az utolsó részletig kidolgoz: miután ő és szeretője meghalt, holttestüket a birodalmi kancellária udvarában fogják elégetni, nehogy a tetemük ellenséges kézre jusson. A magát szintén a bunkerben meghúzó Magda Goebbels megmérgezi mind a hat gyermekét, majd férjével együtt véget vet életének.

Menjek vagy maradjak: Presser-koncert vagy Hitler utolsó napjai 1

Vasárnap, január 25.
23:45
TV2

Ó testvér, merre visz utad

A Coen testvérek ismét egy zsánerfilmhez nyúltak, hogy azt alaposan a saját szájízükszerint alakítsák át. A gazdasági világválság sújtotta Délen három rab megszökik a börtönből: Everett Ulysses McGill, a bájos, egyszerű Delmar, és az örökké zsémbelődő Pete. Egész életükre kiható kaland vár rájuk, mikor nekiindulnak, hogy visszaszerezzék szabadságukat, és hazatérhessenek otthonukba. Nincs vesztenivalójuk: bilincsbe verve futnak az életükért. Útjuk hihetetlen kalandok sorában és emlékezetes találkozásokban bővelkedik. Nyomukban jár Colley, a ravasz és rejtélyes nyomozó, aki minden igyekezetével azon van, hogy a három fegyencet visszavigye a börtönbe. Modern Odüsszeusz-történet ez, melyben izgalmak, humor és szívfacsaró érzelmek keverednek.

Menjek vagy maradjak: Presser-koncert vagy Hitler utolsó napjai 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik