Élet-Stílus

Kajak-kenu: kérdéses az Eb-szereplés

A megcsappant anyagi források miatt veszélybe került a magyar kajak-kenu válogatott részvétele a júniusban esedékes németországi Európa-bajnokságon.

A megcsappant anyagi források miatt kérdéssé vált a magyar válogatott Európa-bajnoki szereplése, és várhatóan az augusztusi, kanadai világbajnokságon is a korábbiaknál kisebb létszámú csapat indul majd – jelentette be a szövetség (MKKSZ) pénteki sajtótájékoztatóján Baráth Etele elnök.

Az elöljáró elmondta: az elmúlt évekhez képest jóval kisebb állami támogatásra számíthatnak, ráadásul a gazdasági válság miatt több szponzor jelezte, hogy a korábbiaknál kevesebb pénzzel vagy egyáltalán nem tudja támogatni a szövetséget.

„Jelenleg nincs meg a fedezet az Eb-szereplésre és annak az orvosi háttérnek a felépítésére, melyet évek óta tervezünk.

– A londoni olimpiára már idén el kellene kezdeni a felkészülést, a keret kialakítását, de a korlátozott lehetőségek miatt ez is csak nehézkesen történhet meg” – fogalmazott Baráth Etele.

Kovács Katalniék nélkül kerül sor az Eb-re? (MTI)

Kovács Katalniék nélkül kerül sor az Eb-re? (MTI)


Egyfordulós lesz a válogató

Az új szövetségi kapitány, Storcz Botond ugyanakkor nyilvánosságra hozta 2009-es felkészülési programját, amelynek fő irányvonala az, hogy az egyesbeli teljesítményre helyezi a hangsúlyt, és egyesben, párosban, valamint négyesben is egy válogatóverseny alapján dől el a vb-csapatba kerülés.

„Figyelembe vettem a sportágon belüli változásokat. Egyre
több ország kapcsolódik be a versenyekbe, ezáltal több nemzet képviselői nyernek érmeket a világversenyeken, egyre nehezebb megtartani vezető helyünket. A célom az, hogy egységesebb legyen a válogatott, és a versenyzők specializálódjanak, azaz egy, maximum két számra készüljenek. Az egyfordulós válogató azt az elvet szolgálja, hogy a sportolóknak ne kelljen a világbajnokság előtt többször is csúcsformába lendülniük” – ismertette terveit a háromszoros ötkarikás bajnok volt kajakos.

Az MKKSZ szakmai bizottsága, valamint elnöksége által már elfogadott felkészülési terv szerint május közepén rendeznek egy tájékoztató versenyt, amelyen minden válogatottságra törő versenyzőnek kötelező az indulás egyesben. Ezután kialakul a bő keret, amelynek tagjai két Világkupa-viadalon – a poznanin és a szegedin – vesznek részt, majd következik a válogató egyesben és párosban. A mutatott teljesítmények alapján Storcz – egyeztetve az edzőkkel – összeállítja a négyeseket, amelyeknek azonban egy válogatón is bizonyítaniuk kell olyan kvartettek ellenében, amelyek „önjelöltként” indulnak.

Elhangzott az is, hogy előkészítés alatt áll a szövetség, az edzők, a versenyzők és az egyesületek között kötendő szerződések szövege, amely pontosan rögzíti a jogokat, illetve kötelességeket, s a szabályok megszegésének következményeit.

Kozmann ott lenne a vb-n

Ott szeretne lenni, leginkább egy négyes tagjaként az idei kajak-kenu világbajnokságon Kozmann György, aki korábbi társa, Kolonics György tragikus halála után új partnerrel, Kiss Tamással bronzérmet nyert Pekingben kenu kettesben.

„Decemberig meg sem álltam, most viszont már kicsit nyugodtabb az életem” – idézte a szövetség honlapja Kozmannt. „Napi egyre csökkentettem az edzéseim számát, és Kiss Tamással is megbeszéltük, hogy a párosunkba most nem tudok annyit munkát beletenni. Végre van időm magamra, olvasok, pihenek, röviden: megálltam egy hosszabb szusszanásra.” A vb-győztes kenus ugyanakkor most rövid időre felfüggeszti, amit eltervezett, hiszen a tatai edzőtáborban napi két edzést vezet számára Ludasi Róbert.

Váltóban is lehet érmeket szerezni

A pénteki sajtótájékoztatón Vaskuti István, a nemzetközi szövetség (ICF) frissen megválasztott alelnöke elmondta, hogy a tavaly őszi döntés értelmében az idei vb-n már váltóversenyek is bekerülnek a programba, jövőre pedig várhatóan 5000 méteres futamot is beiktatnak a műsorba.

Újságírói kérdésre Baráth elmondta, hogy az eddigi szövetségi kapitány, Angyal Zoltán a terveknek megfelelően a jövőben is a szövetség kötelekében dolgozik majd, s amellett, hogy segíti Storcz munkáját, szerepet vállal egy kajak-kenu akadémia létrehozásában, valamint kapcsolatot tart az egyesületekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik