Élet-Stílus

Nonstop mozizás a magyar kultúra napján

Ma van a magyar kultúra napja, ebből az alkalomból az ország számos településén és több külföldi nagyvárosban tartanak megemlékezéseket, rendeznek koncerteket, irodalmi esteket, filmvetítéseket, színházi előadásokat.

A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Hiller István oktatási és kulturális miniszter állami kitüntetéseket ad át Budapesten, az Iparművészeti Múzeumban. Számos vidéki városban szintén ezen a napon adják át a helyi kulturális élet kiemelkedő személyiségeit elismerő díjakat.

Nézze meg az FN Tudósító (egresi) képriportját a Magyar Nyelv Múzeumáról!

Nézze meg az FN Tudósító (egresi) képriportját a Magyar Nyelv Múzeumáról!

Szegeden zenés-verses esttel, népi hangszerekből nyíló kiállítással, Debrecenben Kölcsey Ferenc szobrának megkoszorúzásával és színházi előadással ünnepelnek. Balatonfüreden megnyílnak a kulturális turizmus évének vidéki rendezvényei, a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban pedig több mint húsz, az elmúlt években bemutatott magyar filmet láthat déltől egészen holnap reggel hatig a közönség.

A külföldön működő magyar kulturális intézetek is különleges eseményekkel készülnek az ünnepre: Moszkvában a Himnusz újrafordításáról rendeznek konferenciát, Brüsszelben kiállítással, Helsinkiben Bogányi Gergely zongoraestjével, Berlinben a Muzsikás és a Bartók Vonósnégyes koncertjével, Kairóban Hubay Miklós egy darabjának bemutatójával köszöntik a magyar kultúra napját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik