Élet-Stílus

Napelemmel világítják Bécs utcáit

Egy hónapja kezdték meg az osztrák fővárosban az időjárástól teljesen független napelemes közvilágítás tesztelését. Amennyiben a próbaüzem alatt a vártnak megfelelő jó eredmények születnek, Bécs más részein is alkalmaznák a környezetbarát közvilágítást.

Bécs 22. kerületében, a Franz-Pixner-Weg-en állították fel azt a hét napelemes lámpaoszlopot, amely forradalmasíthatja az osztrák főváros közvilágítását. A világon egyedülálló, napelemes modultechnológiára építő világítótestek teljesen függetlenek a villamosenergia-hálózattól, így a közvilágítás kiépítését nem kell kábelfektetésnek megelőznie.

Környezetbarát közvilágítás (forrás: compress)

Környezetbarát közvilágításra áll át Bécs (forrás: compress)

A lámpák az éjszakai működéshez szükséges energiát napközben gyűjtik be, és egy akkumulátorban tárolják. Ráadásul esős, borult napokon és a borongós téli hónapokban sincs szükségük plusz villanyáramra ahhoz, hogy éjjel elegendő fényt szolgáltassanak. Az innovatív világítótestek másik előnye, hogy a napelemes modulokat és a fényerősséget a helyszín klimatikus viszonyaihoz lehet igazítani.

A „Champ“ típusú lámpával 25 év alatt két tonna szén-dioxidtól lehet megkímélni a környezetet – egy ötven lámpával megvilágított parkoló esetén ez már 100 tonna CO2-t jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik