Élet-Stílus

Az iPhone húzta fel az Apple-t

A piacok lelkesedéssel fogadták, hogy az amerikai Apple számítástechnikai óriásvállalat - az októberben indult - folyó üzleti éve első negyedében eredményét 27 százalékkal 1,61 milliárd dollárra növelte.

Az Apple árbevétele is 5,8 százalékkal rekordösszegűre, 10,2 milliárd dollárra nőtt, meghaladva e téren is az előzetes elemzői várakozásokat. A kiemelkedő eredményt elsősorban iPhone nevű mobiltelefonjának köszönheti: a negyedévben 4,36 milliót adott el ezekből a 2008-as teljes évi 13,67 millió után.

Rekordot ért el iPod nevű lejátszókészülékei eladásában is, 22,7 milliót értékesítettek világszerte, részben a karácsonyi vásárlási szezonnak köszönhetően. Az amerikai piacon ebben a szegmensben 73 százalékos részesedésig jutott a vállalat. Macintosh és MacBook nevű számítógépeiből 2,52 millió volt az eladás és 9 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Elemzők szerint az Apple üzleti sikereiben nagy szerepet játszott, hogy készülékei fontos alkatrészeinek, például a memóriachipeknek az ára csökkent, nagyobb nyereséghányadot biztosítva számos terméknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik