Élet-Stílus

Az autógyárak sorsára jutnak a mobilgyártók?

A Nokia előrejelzése szerint a mobilpiacon tíz százalékkal csökkenhet a kereslet idén.

A világ vezető mobiltelefon-gyártója, a finn Nokia szerint az idén 10 százalékkal eshet a készülékek világpiaca. A finn óriásvállalat eladásai a múlt év utolsó negyedében – értékben – 19,5 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz képest, 12,6 milliárd euróra. A cég 113,1 millió készüléket adott át a kereskedelemnek, 15 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel azelőtt. A vállalat elsősorban a kínai piacon tapasztalt keresletcsökkenést – közlése szerint 36 százalékost – termékei iránt.

A Nokia adózott eredménye a tavalyi utolsó negyedben 576 millió euró volt, 69 százalékkal kevesebb, mint egy évvel azelőtt. Az eladott telefonok átlagára szerény mértékben, nyereségrátája valamivel jobban csökkent.

A visszaesés piaci helyzetük romlásával járt: az egy évvel korábbi 40 százalékos globális részesedésük 37 százalékosra esett. Tavaly egész évben a Nokia adózott eredménye 44 százalékkal 4 milliárd euróra csökkent a 2007-es 7,2 milliárdról, a forgalma 0,8 százalékkal 50,722 milliárd euróra apadt 51,108 milliárdról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik