Élet-Stílus

Kétszer lőttek fejbe egy sast

Két légpuskalövedék végzett egy parlagi sassal Hevesben: rejtély, hogy az óvatos madár miért engedhette „légpuskalövésnyi” közelségbe a támadókat. A tömeges mérgezések mellett többször előfordult, hogy puskával végeztek a madarakkal vagy pusztították el a fészekaljat.

Szinte minden évben előkerül sörétes fegyverrel meglőtt sas vagy szétlőtt sasfészek. A Bükki Nemzeti Park munkatársai most a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben találtak egy tetemet, amelynek fejében a röntgen során két légpuskalövedéket találtak a budapesti állatkert állatorvosai.

Sok a kérdés

A tetem további vizsgálata folyik, hiszen nem egyértelmű, a rendszerint óvatos madár hogyan engedhette az elkövetőket olyan közel, hogy azok légpuskával meglőhessék. A feltételezett körülmények miatt egyelőre nem zárható ki, hogy a parlagi sas esetleg mérgezés, vagy egyéb ok miatt már legyengült állapotban volt, amikor meglőtték.

Röntgenfelvételen a sas koponyája (forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert)

Röntgenfelvételen a sas koponyája (forrás: Fővárosi Állat- és Növénykert)

Az immár tömegessé vált mérgezéses esetek mellett szinte minden évben találnak meglőtt sast és szétlőtt sasfészket – közölte a Magyar Madártani Egyesület (MME). A mérgezéssel ellentétben a lövéses eseteknél biztosan kijelenthető, hogy a szándékos pusztítás célpontjai maguk a fokozottan védett ragadozómadarak, hiszen hazánkban minden ragadozómadár védett, így nem merülhet fel a vadászható fajjal történő összetévesztés lehetősége.

Söréttel támadnak a sasokra

Az MME nyilvántartása szerint az utóbbi években öt eset vált ismertté. 2002-ben Békésben lőttek bele egy parlagisas-fészekbe, ami később leszakadt, és az egyik fióka el is pusztult – két fióka azonban sikeresen kirepült az eredeti helyére helyére tett műfészekből. 2003-ban Nagykunságból került elő egy meglőtt, 11 éves Szlovákiában meggyűrűzött parlagi sas teteme. 2005-ben Hevesben akadtak egy megsörétezett fiatal parlagi sas tetemre.

2006 decemberében a Mezőségben találtak egy öreg parlagi sast, aminek a fejében és a testében számos sörétszem volt: a madár röpképtelen és az egyik szemére vak lett, a Hortobágyi Nemzeti Park Górési ragadozómadár-telepére került. 2007-ben a Hernád-völgyben lőttek szét egy parlagisas-fészket kis fiókás korban – az évek óta ott költő pár azóta eltűnt a territóriumból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik