Élet-Stílus

NFL: csodát tett az Arizona, a Pittsburgh is döntős

Az Arizona Carlinals nagy meglepetésre bejutott az amerikafutball-liga (NFL) nagydöntőjébe, a Super Bowlba, melyben a Pittsburgh Steelersszel csap össze.

Az alapszakaszt 24 év után másodszor pozítiv mérleggel záró Arizona az esélyesebbnek vélt, az előző körben a bajnok New York Giants csapatát idegenben búcsúztató Philadelphia Eaglest győzte le a Nemzeti főcsoport fináléjában. Az első félidőben a 37 éves irányító, Kurt Warner és Larry Fitzgerald összjátéka három touchdownt is eredményezett, és mivel az Eagles erejéből csupán két mezőnygólra futotta, a szünetben simán, 24-6-ra vezetett a hazai pályán fellépő az Arizona Cardinals.

A folytatásban megrázta magát Donovan McNabb, a vendégek irányítója három TD-átadást is kiosztott, főképp harmadik, 62 yardos passza ment élményszámba. Ha nem is könnyen, de DeSean Jackson csak elkapta a labdát, s a célterületre lépdelt vele, és ezzel a Philly átvette a vezetést. Ezután az egy ponttal kecsegtető jutalomrúgás helyett – helyesen – a kétpontos akcióra szavazott, ám ez nem jött össze, így az Arizonának
már egy mezőnygól is elegendő lett volna a továbbjutáshoz.

Kurt Warner sírva ünnepelt (MTI/EPA)

Kurt Warner sírva ünnepelt (MTI/EPA)

A hazaiak azonban egy remek támadássorozat végén, Warner-Tim Hightower összjátékával újabb touchdownt szereztek, és Ben Patrick révén nekik a kétpontos akció is összejött, így kialakult a 32-25-ös végeredmény. A Cardinals története során először jutott be a Super Bowl-ba, és 1947 után lehet ismét bajnok az amerikai profiligában.

Az elkapó rekordja

Larry Fitzgerald NFL-rekordot állított fel, miután az idei rájátszásban a mostani 152 yardjával együtt 419 elkapott yardnál jár, megdöntve ezzel Jerry Rice korábbi csúcsát.

„Arizona és a Super Bowl – remekül hangzik. Senki sem tartott esélyesnek bennünket, de mi megmutattuk, mit tudunk, és már csak egyetlen lépésnyire vagyunk a célunktól” – magyarázta a négy TD-passzt jegyző Warner, aki a St. Louis Ramsszel 2000-ban bajnok, sőt, az akkori Super Bowl MVP-je lett.

A Pittsburgh ismét legyőzte a Baltimore-t

Az AFC döntőjében bejött a papírforma, a liga legjobb védelmével rendelkező Pittsburgh ugyanis – ahogy az alapszakaszban lejátszott két meccsen – ezúttal is két vállra fektette a most vendég Baltimore-t. A vendégek irányítója, Joe Flacco, aki egyedüli módon két győzelmet aratott újoncként a rájátszásban, nem bírta el a rá nehezedő nyomást, háromszor is eladta a labdát, az egyik ilyennel Troy Polamalu egészen a célterületig rohant, és beállította 23-14-es végeredményt.

Mike Tomlin főedző és Roethlisberger öröme (MTI/EPA)

Mike Tomlin főedző és Roethlisberger öröme (MTI/EPA)

A Baltimore futója, Willis McGahee két TD-t is összehozott, de ez csak a tisztes vereséghez volt elég, mivel Polamalu hatpontosa előtt Ben Roethlisberger átadásával Santonio Holmes ért el touchdownt, míg a rúgójátékos, Jeff Reed – amellett, hogy bevarrta a jutalompontokat – három, sorban
34, 42 és 46 yardos mezőnygólt is összehozott. A Pittsburgh Tampában esedékes döntőben hatodik bajnoki címét szerezheti meg, amellyel a legeredményesebb csapata lenne a ligának.

Öt Super Bowl-győzelmet korábban a Steelersen kívül a Dallas Cowboys és a San Francisco 49ers szerzett. Rekorder lehet Mike Tomlin főedző is, hiszen 36 évesen minden idők legfiatalabb vezető trénere lenne, aki bajnokságot nyer az NFL-ben .

Amerikai-főcsoport (AFC):
Pittsburgh Steelers-Baltimore Ravens 23-14

Nemzeti-főcsoport (NFC):
Arizona Cardinals-Philadelphia Eagles 32-25

Ajánlott videó

Olvasói sztorik