Élet-Stílus

Washingtoni útikalauz

Aki szereti az elnökös filmeket és sorozatokat, és kész arra, hogy már hajnalok hajnalán sorba álljon a Fehér Házba vagy az FBI épületébe való bejutás reményében, akkor élvezni fogja a washingtoni városnézés minden pillanatát – még ha nem is pont Barack Obama beiktatásakor. Kihagyhatatlan washingtoni látnivalók a FigyelőNeten.

A kincsvadász Benjamin Franklin Gatesnek (a Nemzet aranya cím filmből) érezhetjük magunkat, amikor megcsodáljuk a Nemzeti Levéltárban a Függetlenségi Nyilatkozatot. Forrest Gump bőrébe bújhatunk pár percre, amikor a Lincoln-emlékműtől (Lincoln Memorial) végigtekintünk a Capitolium irányába. Bár azért ne ugorjunk bele a Visszatükröző medencébe (Reflecting Pool), ahogy Forrest és barátnője, Jenny tette. A Georgetown Mall-plázában járva pedig a Két tűz között című filmből Tasker ügynököt alakító Arnold Schwarzenegger üldözéses jelenete juthat eszünkbe.

Amerika főutcája

Itt futnak, majszolják szendvicsüket az ebédidőben, kutyát sétáltatnak és tüntetnek a washingtoniak. Ez nem más, mint a város közparkja, a National Mall, amely mentén Washington legfontosabb emlékművei és múzeumai sorakoznak. Egyik végén a Lincoln-emlékművel, másik végén a Capitoliummal, középen pedig az obeliszkkel (a Washington-emlékművel) adja meg a város központi tengelyét. Bár 9/11 óta nem élvezhetjük a városra néző csodás panorámát az első elnök tiszteletére épített, 170 méter magas obeliszkből, azért látnivalókban nem szenvedünk hiányt.

KÉPGALÉRIA!

A National Mall az obeliszkkel és a Visszatükröző medencével- KÉPGALÉRIA! (fotó: F.C./FN)

Miközben végigsétálunk a 3,2 km hosszú Mallon, folyamatosan megérint minket az amerikai történelem fuvallata. Hol Lincoln szobra és gettysburgi beszédének lelkesítő mondatai (Lincoln-emlékmű), hol Jefferson bronzszobra és a Függetlenségi Nyilatkozat passzusai (Jefferson-emlékmű a Tidal Bassin partján), hol pedig a vietnami háború több ezer áldozatának a neve (Vietnam-emlékmű) jelenik meg szemünk előtt.

Dinók és kémek

Washingtonban található a Smithsonian Institution, a világ legnagyobb kutatási központjának 16 múzeuma – csak győzzünk válogatni a gyűjtemények széles kínálatából. Apollo űrhajó, Charles Lingbergh repülőgépe és IMAX-filmek várnak ránk az Országos Légi- és Űrkutatási Múzeumban, míg a hatalmas fogaikkal rémisztgető dinoszauruszok és a 45,5 karátos Hope-gyémánt a Természettudományi Múzeumban. A Nemzeti Művészeti Galéria németalföldi és francia impresszionista gyűjteménnyel, a Phillips Gyűjtemény modern művészeti, a Corcoran Művészeti Galéria pedig XIX. századi művészeti kollekcióval csalogatja a Washingtonba látogatókat.

KÉPGALÉRIA!

Az FBI épülete – KÉPGALÉRIA! (fotó: F.C./FN)

Ha viszont szívesen bepillantanánk a titkosügynökök és hírszerzők világába, akkor böjtöljük ki a kora reggeli sort az FBI épülete (J. Edgar Hoover FBI Building) előtt. Minden bizonnyal élvezni fogják az izgalmas előadásokat, az épületben való körbevezetést és a lövészeti bemutatókat azok, akiket alaposan megfertőzött a kém- és terroristafilmek világa. Sőt, a bemutató után az átlyuggatott céltáblát is elkérhetjük az FBI-ügynöktől, aki készségesen válaszolgat a felvételi kritériumokat firtató kérdésekre.

A leghíresebb temető

A washingtoni tartózkodásunk alatt mindenképpen keressük fel az Arlington katonai temetőt, amelyet a világ leghíresebb sírkertjének tartanak. Amerikai hősök – elnököktől az egyszerű önkéntesekig – ezrei nyugszanak a Potomac-folyó fölött elhelyezkedő temetőben, amely évente mintegy ötmillió látogatót fogad. Itt fekszik többek között J. F. Kennedy elnök és öccse, Bobby Kennedy, 200 négycsillagos tábornok, a 9/11-i merényletek 62 washingtoni áldozata, sőt az amerikai űrhajósokat és feltalálókat is itt helyezték végső nyugalomra. A temetőben, ahová rendszeresen elzarándokolnak az amerikai elnökök (például Bill Clinton 25 alkalommal járt itt) érdemes végignézni az Ismeretlen Katona sírja előtti őrségváltást, és felbaktatni J. F. Kennedy emlékművéhez.

Az első elnök nyomában

Ha aznap éppen nem fértünk bele a fehér házi látogatócsoport keretébe, és a Pentagon-túrát is egy másik napra tartogattuk, akkor csak pattanjunk fel a Washington-emlékmű elől – szinte minden fél órában – induló Mount Vernon-buszjáratra és máris az USA első elnöke, George Washington egykori birtoka felé utazunk.

KÉPGALÉRIA!

Washington kúriája – KÉPGALÉRIA! (fotó: F.C./FN)

A Potomac-folyó partján elhelyezkedő, neoklasszikus stílusú kúria a Fehér Ház után az ország második leglátogatottabb épületének számít: a nyilvánosság előtt való 1860-as megnyitása óta több mint 80 millióan zarándokoltak el a kúriára. Az egyemeletes, 19 szobás ház körül elhelyezkedő gazdasági épületekbe is benézhetünk, sőt a kertben és a birtokon (ahol évente 19 ezer liter whiskyt állítanak elő) is sétálhatunk egyet, miközben kis kitérőt tehetünk George és Martha Washington síremlékéhez.

amit nem lehet kihagyni washingtonban:

– Ebédelni egy jót az Országos Légi- és Űrkutatási Múzeum vagy a Természettudományi Múzeum büféjében
– Vásárolni a Mount Vernon-i birtok ajándékboltjában a farmon készített lekvárokból, whiskyből
– Megnézni a Mall környékén a virágba borult cseresznyefákat (ha jó időszakot fogunk ki), amelyeket a főváros 1912-ben a japánoktól kapott ajándékba
– Megnézni a Galapagoszról szóló 3D-filmet a Természettudományi Múzeumban
– Megkeresni Kossuth Lajos mellszobrát a Capitolium egyik folyosóján

Ajánlott videó

Olvasói sztorik