Élet-Stílus

Sztrájk az új Alitaliánál

Máris sztrájkra készülnek az alig egy hete hivatalosan újraindult Alitalia dolgozói. A hétfői figyelmeztető sztrájk után a szakszervezetek 24 órás munkabeszüntetést is terveznek, ennek időpontját azonban még nem hozták nyilvánosságra.

Hétfőn délelőtt 10 órától négy órán keresztül munkabeszüntetéssel tiltakoznak amiatt, hogy az új tulajdonosok nem átlátható munkaszerződésekkel és feltételekkel foglalkoztatják a régi Alitaliától – illetve az Air One légitársaságtól – átvett dolgozókat.

A szakszervezetek szerint az Alitaliát újjászervező CAI befektetőcsoport anélkül alkalmazza a légitársaság 12 500 dolgozóját, hogy átlátható munkafeltételeket rögzítettek volna, sokakat csak ideiglenes szerződéssel. Ugyanakkor bizonytalanság uralkodik egyes részlegek jövőjével kapcsolatban is.

A CAI az Alitalia életképes részlegeit összevonta az olasz Air One légitársasággal. A “régi” Alitalia 12 500 dolgozóját vették át, és mintegy 3250 munkahelyet szűntettek meg. Az elbocsátott dolgozóknak a Berlusconi vezette kormány hét éven át tartó szociális támogatást ígér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik