Élet-Stílus

Sízők űzik el a medvéket

Az Alpok klímaváltozás következtében veszélybe került sípályáit a tervek szerint a Kárpátokba „helyezik át” : a sokszor illegálisan megvalósuló síközpontok azonban súlyosan károsítják Románia és Ukrajna természetes élőhelyeit, veszélyeztetik Európa legnagyobb barnamedve-, farkas- és hiúzpopulációját.

Az OECD tanulmánya szerint a klímaváltozás következtében az elkövetkezendő évtizedben kialakuló 2-2,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés és a hó hiánya miatt az alpesi síterületek háromnegyede használhatatlanná válhat. A WWF szerint a síelés központja Közép-és Kelet-Európába helyeződhet át, aminek gazdaságélénkítő hatása mellett negatív természetvédelmi következményei lehetnek.

Barnamedve Erdélyben (WWF/Canon, Michel Gunther)

Barnamedve Erdélyben (WWF/Canon, Michel Gunther)


A Kárpátokban nem olvad?

A síparadicsomok felépítése, az utak és infrastruktúra kialakítása ugyanis az élőhelyek feldarabolásával, megszűnésével jár. A tervezett fejlesztések a Kárpátokban vannak, ahol az európai barnamedve-, farkas- és hiúzpopuláció több mint fele él, és érinti a világörökség részének számító, természetes állapotukban fennmaradt, Szlovákián és Ukrajnán át ívelő bükkerdőket is.

Romániában eddig összesen 102 síközpont kiépítését, illetve már létező központ fejlesztését tervezik, Ukrajnában pedig egy hárommilliárd euró értékű, 100 ezer férőhelyes, 66 sílifttel ellátott komplexum épülhet. Az új központok építése azért is tűnik értelmetlennek, mert az Alpok sípályáit ellehetetlenítő felmelegedés ugyanúgy érinti a Kárpátokat is – tudtuk meg Figeczky Gábortól, a WWF Magyarország természetvédelmi igazgatójától.

Sokat látott farkas (WWF/Canon, Chris Martin Bahr)

Sokat látott farkas (WWF/Canon, Chris Martin Bahr)

Illegális pályák

A tervek szerint a legtöbb közép- és kelet-európai sícentrum 1500 méter alá épül. Ilyen alacsonyra az Alpokban nem építenek központokat, mert kétséges, hogy ott a síeléshez elegendő hó esik-e. Ezért gondoljuk azt, hogy a kormányoknak nemcsak, hogy engedélyezni, de pénzügyileg támogatni sem kellene az ilyen építkezéseket, mivel a hosszú távú gazdasági haszon nem mutatható ki egyértelműen – véli Magyar Gábor, a WWF Magyarország igazgatója.

Egyes építkezések illegálisan már elkezdődtek, ilyen például a Bulgáriában található Rila és Pirin Nemzeti Parkban folyó építkezés is. A bolgár miniszterelnök pedig szeptemberben már fel is avatott egy illegálisan épített síliftet! Romániában a tervezett központok az ország nyolc nemzeti parkját érintik, köztük a Retyezát és a Királykő Nemzeti Parkot is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik