Élet-Stílus

F1: új Toyota, új cél, régi festés

A Toyota csütörtökön délben megtartotta 2009-es autójának virtuális leleplezését. A japán csapat a tavalyi előrelépés után idén már az első futamgyőzelmet tűzte ki célul.

A Toyota Forma-1-es csapata az interneten mutatta be 2009-es autóját, a TF109-est.

A járgány formája az új aerodinamikai szabályoknak megfelelően természetesen jelentősen különbözik az elődjétől, de a csapat azért az utóbbi nyolc évben jól bevált, és már rég unalmas festésen nem változtatott.

Az új autó alakja talán a hétfőn leleplezett Ferrariénál is letisztultabb, az orr, pontosabban az első szárny felfüggesztése pedig egy kicsit a Williams-BMW 2003-as “rozmárjára” emlékeztet.
A TF109-es elölről (tf109-premiere.com)

A TF109-es elölről (tf109-premiere.com)

A csapat korábban már jelezte, hogy az idény elején nem biztos, hogy beveti majd a hibridrendszert, a KERS-t, és egyelőre továbbra sem tudni, hogy a melbourne-i rajtrácson az autóban dolgozik-e majd az új technológia vagy sem.

A sikeresnek mondható 2008-as év után, amikor a Toyota kétszer is a dobogóra állt, és több pontot gyűjtött, mint 2006-ban és 2007-ben együttvéve, 2009-ben még magasabbra helyezi a lécet, ahogy tavaly a BMW, idén ők is első futamgyőzelmükre hajtanak.

Ha rosszindulatúak akarunk lenni, akkor persze azt is mondhatjuk, hogy ugyanúgy ígérget a csapat, mint mindig, de Jarno Trulli is tudja, hogy szavak szintjén mindenki bajnokjelölt az idény előtt…

“Úgy gondolom, hogy megint versenyképes lesz a Toyota, de ennél többet nem mondhatok, meglátjuk, hogy mit hoz az első néhány futam. Optimista vagyok, ezért idén is nagy reményeim vannak, de azt is tudom, hogy nem sokat számít, hogy mit mondok a tél folyamán, a lényeg, hogy a pályán hogyan teljesítünk” – nyilatkozta Trulli.

Maradt a jól bevált festés (tf109-premiere.com)

Maradt a jól bevált festés (tf109-premiere.com)

“Bízom benne, hogy a Toyota első futamgyőzelméért küzdhetek, ez az álmom. Jelenleg borzalmasan szoros a verseny a Forma-1-ben, izgalmas idényre számítok. Remélem, hogy építeni tudunk a 2008-as fejlődésre, és megszerezzük az első győzelmünket. Megvannak hozzá az alapjaink, és magamról is tudom, hogy képes vagyok rá” – mondta a csapatnál ötödik teljes idényét kezdő olasz veterán.

Trulli mellett 2009-ben is a német Timo Glock versenyez, a tartalék- és tesztpilóta személye – a japán Kamui Kobajasi – sem változik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik