Élet-Stílus

Palik már a tizedik a Dakaron

Palik László (Nissan) már a tizedik helyen áll összetettben a Dél-Amerikában zajló Dakaron. Az autósoknál ismét az összetettben vezető Carlos Sainz volt a legjobb, a Volkswagennel versenyző spanyol pilóta a hatodik szakaszgyőzelmét aratta.

A magyar duó a 17. idővel ért célba a rendkívül nehéz etapon, amelyen – helyi beszámolók szerint – rettenetes hőségben, hatalmas homokhegyeken keresztül vezetett az út az Atacama-sivatagon át. A mért szakaszt lerövidítették a szervezők, versenytempóban 476 kilométert teljesített a mezőny.

Az összetettben tizedik Palik László az RTL Klubnak nyilatkozva elmondta, tartott ettől a szakasztól, mivel számtalanszor szó esett arról, hogy ez a viadal legnehezebb része. A helyezésével kapcsolatban amondó, tartja magát a régi dakaros mondáshoz, miszerint minden nap újabb kaland, egyelőre csak a következő etappal foglalkozik, mint mondta, még nem is látja a célt…

Palikék mellett a Szalay Balázs, Bunkoczi László duó is sikeresen célba ért a 35. idővel. A opeles egység tájékoztatása szerint a néhol egy km magas dűnékkel tarkított szakaszon kétszer eltévedtek, illetve eltört a kormányösszekötőjük, melyet kétszer kellett cserélni, mire ismét irányíthatóvá vált az autó. A Liszi László, Fenesi József (Mitshubishi) kettős eredménye továbbra sem ismert.

A motorosoknál Dési János (KTM) a 32. pozíciót foglalja el, a Szaller Zoltán, Pócsik László, Csitári Tibor kamionos trió (MAN) már a hetedik összetettben, miután kedden kilencedikként zárt.

Sainz útban az újabb szakaszgyőzelem felé (MTI/EPA)

Sainz útban az újabb szakaszgyőzelem felé (MTI/EPA)

A keddi szakaszt az összetettben vezető Carlos Sainz nyerte. Az egykori kétszeres spanyol ralivilágbajnok már a hatodik részsikerét aratta az idei Dakaron. A motorosok között is egy spanyol, jelesül Jordi Viladoms volt a leggyorsabb. A versenyben éllovas Marc Coma riválisával, Cyril Despres-vel együtt eltévedt, és csak a hetedik lett, ám összetettben így is biztosan vezet.

A versenyzők többsége a nap végén elmondta, pokoli nehéz volt a Dakar tizedik szakasza, még a menők is szenvedtek…

A mai szelektívet a kedvezőtlen időjárási viszonyokra tekintettel törölték a szervezők. Elsősorban az okoz gondot, hogy sűrű ködöt jeleztek egész délelőttre, emiatt pedig lehetetlen lenne a menetrend betartása. A mezőny így az argentínai Fiambalába autózik, ahonnan csütörtökön folytatja majd a versenyt.

10. szakasz, Copiapo-Copiapo 496 km (gyorsasági: 476 km):
Autók:
1. Carlos Sainz (spanyol, Volkswagen) 5:32:55 ó
2. Robby Gordon (amerikai, Hummer) 21 mp hátrány
3. Mark Miller (amerikai, Volkswagen) 7:39 p h.
…17. Palik László (Nissan) 1:46:31 ó h.
…35. Szalay Balázs (Opel)

Összetett:
1. Carlos Sainz (spanyol, Volkswagen) 38:59:02 ó
2. Mark Miller (amerikai, Volkswagen) 27:31 p h.
3. Giniel De Villiers (dél-afrikai, Volkswagen)

10. Palik László (Nissan) 9:50:29 ó

Motorok:
1. Jordi Viladoms (spanyol, KTM) 6:35:26 ó
2. Alain Duclos (francia, KTM) 1:06 p h.
3. Pal Anders Ullevalseter (norvég, KTM) 2:07 p h.

32. Dési János (KTM) 1:18:47 ó h.

Összetett:
1. Marc Coma (spanyol, KTM) 43:52:30
2. David Fretigne (francia, Yamaha) 1:24:50 ó h.
3. Cyril Despres (francia, KTM) 1:31:11 ó h.

32. Dési János (KTM) 10:12:13 ó h.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik