Élet-Stílus

Megint leáll a Dacia

Alig kéthetes termelés után megint leáll majd a romániai Dacia autógyár a kereslet hiány miatt.

A Renault romániai leányvállalata a Dacia januárban újabb két hétre leállítja a termelését a kereslet nagymértékű visszaesése miatt. Az üzemleállás január 26-án veszi kezdetét. A Dacia egy hónapos munkaszünetet követően most hétfőn kezdte meg ismét a termelést.

A kereslet a belföldi piacon esett vissza a legnagyobb mértékben. A Dacia termelésének több mint egyharmadát veszi fel a belföldi piac. A forgalom 2008 decemberében 55 százalékkal esett vissza az előző évihez képest.

A francia Renault tulajdonában levő mioveni autógyárból a korábbi 1360 darabbal szemben, a drasztikusan visszaeső autóértékesítések miatt, csak napi 1085 autó kerül ki. A Dacia romániai értékesítései tavaly – ez elmúlt évek töretlen növekedését megakasztva – 17 százalékkal estek vissza, azaz a 2007-ben eladott 102 062-rel szemben 2008-ban már csak 84 708 Dacia Logan és Sandero gépkocsi talált gazdára.

A cégnél egyrészt a gazdasági krízis, másrészt pedig az alacsony regisztrációs adó miatt Romániát elöntő használt gépkocsik áradata okozta a válsághelyzetet. A decemberben távozott Tariceanu-kormány utolsó heteiben a gépkocsiipar, valamint az iparág munkahelyeinek védelmében megháromszorozta ugyan a környezetvédelmi adó összegét, az országos tüntetések következtében azonban új kormány bejelentette, hogy ismét módosítják a járművek forgalomba íratásához szükséges összeget. Az alkalmazottakat tömörítő szakszervezetek az adó jelenlegi mértékének megtartása érdekében szerveznek tüntetéseket, keddi mioveni tiltakozó akciójukra több mint ötezer résztvevőt várnak.

A francia Renault konszern által hétvégén közzétett adatok szerint a Dacia a romló értékesítések ellenére is Romániában magasan tartja 27,3 százalékos piacvezető pozícióját, míg a Renault saját márkáiból tavaly eladott 22 ezer darab 7,2 százalékos részesedést takar.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik